Menü

Mit egyen a gyerek, ha sportol?

Fociedzés vége, este fél hét: a fiam farkaséhesen esik be a kocsiba, bizonyára más szülőknek is ismerős ez a szitu. Amióta focizni kezdett, azóta megállás nélkül mozog, s még jobban oda kell figyelnem arra, hogy mit egyen az én amúgy is vékony testalkatú gyerekem. Bedob ő szívesen bármikor egy csokit meg vaníliás szívecskét (kedvenc péksütije), azzal nincs baj, de az nem megoldás, hiszen a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitele egy sportoló gyerek életében különösen fontos. Erre nem elég a vaníliás szívecske.

Amióta a fiam sportol, hatalmas lelkesedéssel veti bele magát a hétköznapokba, különösen edzésnapokon lehet madarat fogatni vele, azonban sokkal vékonyabb lett, bizonyos szűkszárú nadrágokat nem is merek ráadni, mert olyan, mintha csak két bakancs lépkedne mellettem. Hogy elmondom neki a helyes táplálkozás fontosságát, az körülbelül pont annyira (nem) érdekli, mint a gyerekek nagy részét, azonban ha a gyerekünk sportol, kutya kötelességünk az étrendjét ehhez igazítani.

Aki edz, sok magnéziumra, káliumra, kalciumra és fehérjére van szüksége, illetve vasra és omega-3-ra is. A proteinbevitel miatt a hús nem maradhat el a sportoló gyerek étrendjéből, melyhez kiváló választás a csirkehús. A csirkemell 100 grammja 23 gramm fehérjét tartalmaz. A hal is jó fehérjeforrás, omega 3 tartalma miatt nagyon jó választás az étrendben. A spenót a magnéziumban és káliumban gazdag, s vastartalma miatt is fogyasztandó, 100 gramm spenót 58 mg magnéziumot, 633 mg káliumot tartalmaz.

Az olajos magvakat akkor is beírnám a cikkbe, ha nem sportolna a gyerekem, az uzsonnás dobozába heti többször is teszek diákcsemegét, ropogtatnivalót. A banán nagy kedvencem, edzés után nagyon jó szénhidrátforrás, emellett magnéziumot, s káliumot is tartalmaz, elengedhetetlen a sportoló gyermek étrendjében. Az ételek mellett a folyadékfogyasztás is kiemelendő, hiszen ha mozog a gyerek, a folyadékszükséglete is növekszik.

Ha mintaétrendben gondolkodnék, akkor reggelire rántottát, teljes kiőrlésű pékárut és frissen facsart narancslevet vagy gyümölcsös zabkását ajánlanék, tízóraira olajos magvakat, zabkekszet, ebédre nem túl zsíros húsételt, legjobb a csirkemell, nagy adag zöldséggel vagy rizzsel, edzés előtt vagy után egy müzli szeletet, zabszeletet, ásványvizet és banánt, vacsorára pedig sült csirkemellet, halat készítenék, esetleg durumtésztából készült tésztaételt.

A napi energia bevitelre figyelve, változatos étrendet összeállítva, s ügyelve a megfelelő folyadékfogyasztásra és vitaminok pótlására, nyugodtan engedhetjük edzésre a gyereket, energikus lesz, fitt és egészséges, a betegségek pedig messze elkerülik. Ha gyermekünk pedig komolyabb sportkarrierben gondolkodik, akkor azért javaslom, hogy a speciális igényekhez kérjük ki sportdietetikus tanácsát.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!