Menü

A vegán étrend veszélyei

Az egészséggel nem összeegyeztethetetlen sem a vegetáriánus vagy vegán, sem a húst tartalmazó étrend. Minden diétában elhagyunk valamit, aminek a pótlásáról más formában gondoskodunk. Ez akkor is így van, amikor úgy döntünk, hogy elhagyjuk a húst az étrendünkből. A benne található fehérjét szójából, babból, lencséből, csicseriborsóból pótoljuk, illetve tojásból, amennyiben annak fogyasztásáról nem mondunk le. A baj abból származik, ha ezeknek nem nézünk utána, és egyoldalúan kezdünk táplálkozni.

Az is problémához vezethet, ha hirtelen váltásba kezdünk. Ha egyik nap még csülkös pacalt eszünk sült kolbásszal és oldalassal, a másik nap pedig már salátákat, vagy, ahogy a gúnyolódók mondják, köretet körettel. Ez ugyanis felbolygatja a szervezet gördülékeny működését, rossz hatással van az emésztésre, és a vérképet is megváltoztatja. Kiürülhet a szervezetből több értékes anyag is, például a vas, ami vérszegénységhez vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy amikor meghozzuk a nagy döntést, és életmódot változtatunk, mindenképpen gondos tervezés mellett tegyük. Megkérdezhetjük egy dietetikus véleményét, de az internet is nagyban tud segíteni, hogy hogyan főzzünk tápanyagban gazdag vegán ételeket.

A vitaminok és fehérjék nem megfelelő pótlása mellett fennállhat az is, hogy túlzásba visszük az ételek körének leszűkítését. Például előfordulhat, hogy java részt csak nyers zöldséget vagy abból készült ételt fogyasztunk. A nyers zöldségek állandó és kizárólagos fogyasztása megterhelő a gyomornak, mert savasítja az egyébként is savas kémhatást.

Csontjaink is megérezhetik a vegán vagy laktovegetáriánus étrendet. Ugyanis a tejből és tejtermékekből származó D-vitamin és kalcium is hozzájárul csontjaink épségéhez. Ha nem akarjuk, hogy gyengébbé és törékenyebbé váljanak, érdemes az interneten utána nézni, mely ételek fogyasztása pótolja a tejből származó ásványi anyagokat, de akár étrendkiegészítők formájában is bevihetjük azokat. A változatos táplálkozás a feltétele minden egészséges étrendnek. Nem zárhatunk ki egy tápanyagcsoportot sem, mert az hosszú távú következményekkel járhat. A zöldségekből és gabonákból álló étrend nem jelent zsír- és szénhidrátmentes táplálkozást. Fontos, hogy a növényi alapú ételeinket továbbra is kellő mennyiségű zsiradékkal és cukorral készítsük el. Sem túlzásba vinni, sem elhanyagolni nem szabad.

A vegán életmód nagyon nagyfokú odafigyelést igényel, de megéri, hiszen nemcsak etikai szempontok alapján fog nagy változást hozni az életedbe, hanem gasztronómiai szempontból is élvezetes lesz.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.