Menü

Nagyító alatt a tiltott gyümölcs: a tanár-diák viszonyok 1. – A diák

Számos film és regény vagy sorozat foglalkozik a tanár-diák viszonyok kérdéskörével, mind jogi, mind lélektani szempontból. De a filmek és regények romantikus környezetében teljesen más színben tűnik fel ez a dolog mindnyájunk számára. Ami a mozivásznon csodálatosan édes, az a valóságban komplikált és veszélyes. Ezernyi racionális ok visszahangzik a fejünkben, hogy miért butaság belefolyni egy ilyen kapcsolatba. Mégis vágyunk rá, nagyon sokan, és a legtöbben sokáig. Ha te vagy az a diák, aki ezt a vágyat érzi, olvasd végig a cikket, hogy minden részlet világos legyen!

Akár egyetemre, akár középiskolába jársz, ezernyi oktatóval és tanárral találkozol, akik olykor több időt töltenek veled, mint a családod. Otthon csak alszol, eszel és tanulsz, míg az életedet a pedagógusaid szeme láttára éled. És ők napról napra látnak téged, észreveszik, ha beteg vagy szomorú vagy, és igyekeznek segíteni neked mindenben. Nem csoda tehát, ha szimpátiát érzel irántuk. Akkor történik baj, ha egy tanár iránt túlzott érdeklődést kezdesz táplálni. Ilyenkor ugyanis nagyon könnyen csalódás érhet. A tanárok a legtöbb esetben nem viszonozzák az irántuk érzett szerelmet, és ez így is van jól. Gondolj csak bele, hogy hányan gondolkodhatnak ugyanúgy a választottadról, ahogy te! Mi lenne, ha minden egyes diák érzelmeit viszonoznák is? Káosz és katasztrófa. De ez téged bizonyosan nem vigasztal.

Vannak esetek, amikor ezek a kósza, meggondolatlan érzések viszonzásra találnak, de ennek talán még több hátránya van. Ha a távoli vonzalom közeledéssé, viszonnyá vagy kapcsolattá alakul, mindketten nagy bajba kerülhettek, a korodtól függetlenül. Tanárként ugyanis nem etikus kapcsolatot létesíteni valakivel, akinek a jegyei, tanulása és értékelése rajta múlik. Ha pedig túl nagy a korkülönbség, és fizikai kapcsolat is fennáll, még börtönbüntetésre is ítélhetik emiatt a tanárodat. De tekintsünk el ezektől a következményektől, hiszen ezzel mind tisztában vagyunk. Nem a tudatlanságunk a baj ebben az esetben.

Felteszünk kérdéseket: miért baj az, ha valamelyikünk ennyivel idősebb? És ha ő hegesztő lenne, nem zavarna ez senkit? Miért baj az, hogy ugyanolyan boldogságra vágyunk, mint bárki más? Nem tehetünk róla, hogy mi ezt olyan személyben találnánk meg, aki szinte elérhetetlen. És ezek a kérdések az egész kapcsolat során emészteni fognak téged. Egészen addig, míg meg nem szűnnek a korlátok. Vagy vége nincs a kapcsolatnak.

Mit tehetek, hogy a lehető legjobban jöjjünk ki a dologból? Ezt mindig kérdezd meg magadtól. És a lehető legésszerűbben igyekezz megválaszolni. A szakítás a számodra talán legfájdalmasabb választás. Mégis ki akar ezután a saját korának megfelelő párt keresni, ha egyszer volt egy párja, aki tapasztalt volt, érett, figyelt rá, és mindent megadhatott volna neki? Annak ellenére, hogy mindenki erre buzdít, ezt érezzük a legkevésbé jó megoldásnak. Hiszen ez összetöri a szívünket. A ragaszkodás nem feltétlen baj, fordítsd előnyödre! Kérd meg a párodat egy kis szünetre, legalább addig, míg az ő felügyelete alatt tanulsz. Tudom, ez néha éveket jelent, de nem gondolod, hogy ezzel esélyt adsz mindkettőtöknek más érzelmek megélésére? Ha még van egy-két év addig, hogy ne legyetek közös intézményben, az bár soknak tűnik elsőre, de nem éri meg, ha később korlátok nélkül együtt lehettek? A mérlegelés a legfontosabb, és persze a bizalom. Ha ez nem egy kihasználáson alapuló kapcsolat, akkor mindkettőtök hálás lesz később a türelemért, és az időért, amit egy normális, mások által is elfogadott, nem támadott kapcsolatnak adtatok. És így téged sem bélyegeznek meg.

Tanárral kapcsolatba kerülni sohasem egy hóbort, aminek parancsszóra véget vethetsz. Ezért a legnagyobb hiba, ha nem veszed komolyan magad, vagy a környezeted nem vesz komolyan. De be kell látnod, hogy a környezetetek miatt sok kárt szenvedhettek egy ilyen kapcsolat miatt, ezért érdemes okosan, megfontoltan csinálni. Várni sokszor érdemesebb, mint mindent kockára tenni. Mérlegeljetek, beszéljétek meg a lehetőségeiteket, és hogy mennyit ér meg nektek egy ilyen szerelem, és végül döntsetek úgy, hogy magatoknak és egymásnak a lehető legkevesebb fájdalmat okozzátok!

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.