Menü

Tudnivalók az edzés előtti étkezésről

Miért fontos az edzés előtti étkezés?

- Az izmokat feltölti energiával

- Megakadályozza a hirtelen vércukorszint esést, melyeknek tünetei: fejfájás, szédülés, hányinger

- Mentálisan is erősít az a tudat, hogy a szervezetedet tápláltad. Nem azon fog járni az agyad, hogy éhes vagy, korod a gyomrod.

A táplálkozástudósok szerint a legjobb edzés előtti étkezés összetett fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezek segítik a vércukrot megfelelő szinten tartani. A teljes kiőrlésű termékek és a gyümölcsök is ide sorolhatók. Egy egyetem kutatása és kísérlete szerint azok, akik torna előtt magas szénhidráttartalmú ételeket fogyasztottak, több zsírt égettek el, ugyanis az edzés során a test a szénhidrátokból tárolt glikogént használja fel az izmok építőanyagai helyett. Ha nem eszel semmit, az is előfordulhat, hogy az éhgyomorra folytatott mozgás hatására izomvesztés következik be és a kockás has csupán csak álom marad.

Amikre érdemes odafigyelni:

Mozgás előtt 1-2 órával étkezzünk, semmiképpen sem később, hiszen az intenzív megterhelés hatására felkavarodhat a gyomrunk és hányingerünk is lehet.

A szénhidrátok és a fehérjék aránya a tányérunkon 1:2 legyen, vagyis 1 adag szénhidrátra jusson 2 adag fehérje.

Ételeink kiválasztásakor figyeljünk oda arra, hogy azok ne terheljék meg a gyomrunkat. Próbáljuk minimalizálni a zsírbevitelt is, amely befolyásolja a vér oxigénellátását.

Mindig kerüljön a szervezetünkbe könnyen emészthető fehérje, hiszen ezek az izmok építésében játszanak fontos szerepet. A fehérjék mellé mindenképpen iktassuk be az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat, hiszen ezek adják az energiát, valamint meggátolják az inzulin szintjének ingadozását.

Ételek:

Egy-két alma és pár szem dió edzés előtt sok összetett szénhidrátot, egy kis fehérjét és egészséges zsírt biztosít szervezetednek.

Három evőkanál humusz, pár teljes kiőrlésű zabkeksszel szintén hosszantartó energiát ad.

A chiapuding remek szénhidrátforrás és –fehérje forrás is egyben. Ezzel az izomépítésben és az energiaszint tartásában is segít edzés közben.

Halak: Vitaminokban és ásványi anyagokban egyaránt bővelkednek. Jó választásnak bizonyul a lazac, a szardínia, a tonhal, a homár és akár a kagyló is. Magas arányban tartalmaznak omega-3 zsírsavat, mely az segít a szép tónusú izomzat fenntartásában.

Banán: Mivel káliumban gazdag, ezért ezzel hozzájárulhatunk az edzés közbeni megfelelő izomműködéshez.

Csirkemell: A fehér húsok az egyik legfontosabb teljes értékű fehérjeforrások. Életmódváltás kapcsán fontos odafigyelni a helyes arányokra, ahogy csökkentjük a szénhidrátbevitelt, azzal párhuzamosan növeljük a fehérjék fogyasztását, hogy elkerüljük ezzel az izomvesztést.

Fontos tehát, hogy kellően odafigyeljünk szervezetünk működésére, folyamataira. Ezzel meg tudjuk tartani motiváltságunkat és a fejlődésünk láthatóvá fog válni. Mindenkinek sok sikert és kitartást kívánok!

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.