Menü

Egészséges vendégvárók

Ahhoz, hogy el tudjuk kerülni a saját rossz döntéseinket a főzéssel kapcsolatban, erős nyomást kell gyakorolnunk a saját elménkre. Bárki tud előre gyártott ételt tenni a vendégei elé, de igazán különleges és emellett egészséges vendégvárókat csak azok készítenek, akiknek igazán fontos az eredetiség, a jókedv és a barátaik, családjuk megbecsülése. Nézzünk pár egészséges falatot és fogást!

A fondü sokak kedvence, nemcsak azért, mert jól hangzik, hanem mert mindenki szeret nyúlós sajtba kenyeret mártogatni. Ennek egy egészségesebb (és sokak szerint finomabb) változatát percek alatt elkészíthetjük. A mártáshoz egy evőkanálnyi vajat olvasztunk, majd egy evőkanálnyi lisztet adunk hozzá. Ezt a keveréket néhány percig a tűzön pirítjuk, de nem szabad, hogy sok színt kapjon. Ezután hozzáöntünk fél liter tejet, sóval, borssal, szerecsendióval és köménnyel ízesítjük. Amikor kezd egy kicsit sűrűsödni, reszelt sajtot adunk hozzá ízlés szerint, lehetőleg zsírszegény sajtból. Így egy nyúlós, de még folyékony, fűszeres masszát kaptunk. Ízlés szerint még hígíthatjuk. Ezután minél többféle zöldséget vágjunk össze ehhez az ízletes mártogatóshoz. A legalkalmasabbak erre a célra az uborka, kaliforniai paprika, póréhagyma, zeller, karalábé, sárgarépa. Ezeket kockákra vagy hasábokra vágva kínáljuk. Vörös- vagy fehérkáposztát pedig kockákra hasítva tegyünk egy tányérra, és öntsük nyakon a szósszal. Így a nachoshoz hasonló finomságot kapunk.

Ha pedig valami édesre vágyunk, készítsünk egzotikus gyümölcssalátát. Ehhez mangót, ananászt, narancsot, banánt, grapefruitot, gránátalmát is használhatunk. Keverjük össze őket egy nagy tálban, és keverjünk hozzá dresszinget citromléből, mézből és ízlés szerint balzsamecettel. Ha befőttet használtunk a salátába, annak a levét is ráönthetjük. Kis tálkákba osztva kínálhatjuk, a barátaink garantáltan imádni fogják.

Ez a két nagyon egyszerű recept is jól példázza, hogy az egészséges vendégvárók készítése választás kérdése. Ha pedig mi elkezdjük ezt a hagyományt, meglehet, hogy ők majd szívesen folytatják.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.