Menü

A fiúk és a lányok egyformán sikeresek a matematikában

Annak ellenére, hogy a fiúk és a lányok egyformán teljesítenek matematikából, a matematikához való hozzáállásban feltűnőek a nemek közötti különbségek, észrevételek.

Mégpedig úgy, hogy a lányok hajlamosabbak a matematikához való negatív hozzáállásukat kifejezni, és a matekot inkább „fiú tantárgynak” titulálják. Sajnos ezek a negatív érzések károsak lehetnek, mivel így a lányok kerülni fogják a matematikához kapcsolódó kurzusokat, képzéseket, és talán karrierjüket sem kezdik el a tudomány, a technológia, a mérnöki pálya és a matematika területein belül. Ezért fontos, hogy pozitív tanulókörnyezetet biztosítsunk a lányoknak is, így minél korábban változtatni tudjunk a matematikához való hozzáállásukon.

A nemek közötti különbségekhez több tényező is hozzájárul. Egyik például az a sztereotípia, hogy a fiúk sokkal nagyobb valószínűséggel érnek el sikereket matekból, mint a lányok. Ennek az ellenkezőjét tapasztalati eredmények támasztják alá. Sajnos a tanárok és a szülők is leggyakrabban a sztereotípia képviselői.

A legújabb kutatási eredmények megmutatták, hogy a tanítók már első osztálytól kezdve úgy fogják fel, hogy a fiúk magasabb matematikai képességekkel rendelkeznek, és ez még akkor is így van, ha a két nem elért eredményei azonosak. Továbbá, a lányos apukák, akik hisznek az előítéletekben, szintén olyan lánygyermekekkel rendelkeznek, akik kevesebb érdeklődést mutatnak e tantárgy felé. Ahhoz, hogy a lányok is pozitív érzéseket tudjanak kötni a matematikához, fontos, hogy a népszerű előítéleteket eltávolítsuk az iskolai és az otthoni életből egyaránt.

A káros sztereotípiák elűzéséhez elengedhetetlen, hogy kutatási eredményekkel is alátámasszuk az állításunk hitelességét. Erre az egyik legjobb mód, ha nemek között vizsgálják az alapvető matematikai képességeket, amelyre minden más bonyolultabb matematikai feladat épül.

Egy tanulmányban 1391, 6 és 13 év közötti diák alapvető matematikai képességeit hasonlították össze, és a nemek között semmilyen különbséget nem találtak. Egy másik vizsgálat során is hasonló eredményeket kaptak. 500, 6 hónapos és 8 éves közötti gyermek képességeit összehasonlítva állapították meg, hogy már 6 hónapos korban sem mutathatók ki különbségek a nemek között. (Nemcsak matematikai képességeket vizsgáltak.) Ez azonban nemcsak azt jelenti, hogy a matematikai képességek nem függnek a nemektől, hanem azt is, hogy bármilyen későbbi, nemek között kialakuló különbség inkább a szociokulturális hatások eredménye, semmint a nemek közötti különbség számlájára írható.

Mindent összevetve, ezek az új kutatási eredmények bizonyítékot nyújtanak a nemek közötti hasonlóságokra számos különböző fejlődési korszakban (csecsemőkortól a késői gyermekkorig). Végül pedig azt is bebizonyítja, hogy a fiúk és a lányok az alapvető számolási képességeket összevetve ugyanazzal a felhasználható eszköztárral vannak megáldva, így a matematikában is hasonlóan teljesíthetnek. Remélhetőleg ezek a megállapítások a későbbiekben szülőt és tanítót egyaránt eltántorítanak attól, hogy akadályozzák lányaikat a matematikában való továbbjutás során.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.