Menü

Újévi könnyű falatok

A hagyományos, magyaros ünnepi menük bizony nem szűkölködnek kalóriával, sültekkel, krumplival, cukorral, zsírral, liszttel, fűszerekkel, süteményekkel, édes krémekkel, alkoholos italokkal. Nem csoda egyáltalán, ha a január elsejét bizonyos fogadalmakkal kezdjük. Fogyókúra helyett én azonban ésszerű diétát és kímélő ételeket ajánlok.

A nagy ünnepi evészetek még akkor is megterhelik a gyomrunkat, ha mindenhol csak csipegetünk és tényleg falatokat kóstolunk, a sokadik napon pedig már csak inkább illemből imitáljuk az evést. Addig úgysem hagynak békén, amíg meg nem kóstoljuk, pedig érezzük, hogy elteltünk és már semmi nem esik jól. Nincs semmi értelme azonban bűntudatnak, hiszen emberek vagyunk és jó társaságban, nagy nevetésekkel, jó beszélgetésekkel érezzük jól magunkat, melyhez akaratlanul is hozzátartozik a nassolás, csipegetés, a süti, egy kis mogyoró, sós süti s így hamar összejön az az átlagos 3 kiló plusz újévre. Ezt azonban diétával, kímélő ételekkel korrigálhatjuk és kímélő üzemmódba kapcsolhatunk, legalább egy hétig, hogy helyrerázódjon az emésztőrendszerünk.

A karácsonyi nagy evészetet követően, és a szilveszteri alkoholmámor után érdemes olyan kímélő ételeket fogyasztani, amik tehermentesítik a gyomrot. Az ünnepek után kerüljük a zsíros, kalóriadús, magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztását és kímélő ételekből állítsuk össze étkezéseinket. Elsőként zöldköreteket ajánlok, zöldséget, s gyökérzöldségeket, illetve jófajta, lassú felszívódású gabonákat, mint a barna rizs, a köles, a bulgur, de salátákban is gondolkodhatunk különféle öntetekkel, avokádóval, tojással, sovány sült húsokkal, sajtokkal, csicseriborsóval, vagy akár készíthetünk könnyű leveseket is. Rizs helyett nagyon jó köret a karfiolrizs, melynek elkészítése egyszerű: a karfiol rózsákat vágjuk fel olyan apróra, mintha rizsszem lenne, majd kevés olajon és vízen 2-3 percen át pároljuk.

Krumpli helyett vegyünk édesburgonyát vagy zellert, fehér liszt helyett egy zablisztet vagy teljes kiőrlésűt, cukor helyett természetes édesítőt, vagy kevés mézet, zsiradékokra pedig a kókuszzsír a legjobb javaslatom. Használjunk bátran fűszereket. Az édesburgonyához, sárgarépához, sütőtökhöz illik a curry por, őrölt koriander, a fahéj, a római kömény, bors, kakukkfű, rozmaring, vagy a narancshéj. A csicseriborsó megpirítva a legjobb nasi ötlet, s ha már nassolunk, az édességeket sem kell mellőzni, csak a lisztet kiváltani jobbféle megoldásokkal, vagy darált dióval, mandulával, csokoládéból is vehetünk cukormenteset és ezáltal a gyomrunkat sem készítjük ki újra.

Desszertként jó alternatíva ünnepek után a gyümölcs, anyukám mindig egy nagy tál gyümölcssalátát készít szilveszter után, de főzhetünk cukor nélküli pudingot is. A rostdús ételek a karácsonyi menüből többnyire hiányoznak, így az ünnepek utáni időszak remek alkalom rostos élelmiszerek fogyasztására, az emésztőrendszer is meghálálja. Az újévi fogadalmakat pedig kondibérletek és futóruházat vásárlása szokta követni, legyünk kitartóak, ne adjuk fel!

A pluszkilóktól soha ne drasztikus koplalással próbáljunk megszabadulni, hanem a könnyebben és hosszútávon betartható tudatos táplálkozással. Ja és mozgással!

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.