Menü

Egészséges reggeli receptek ünnepekre 2. rész

Tojástekercs

Hozzávalók:

- 3 tojás

- szárított paradicsom

- feta sajt

- olívabogyó

- tortilla lap

Sokan kifejezetten szeretik, ha édes reggelivel indíthatják a napot, de ha te nem tartozol ebbe a táborba, akkor egy ínycsiklandozó tojástekercsre van szükséged. Üss fel három tojást, majd közepesen forró serpenyőben szépen terítsd el. Szórj rá egy kevés szárított paradicsomot, feta sajtot és olívabogyót. Egy-két perc után megfordíthatod, hogy a másik oldala és megsüljön. Semmiképpen ne süsd túl, hogy finom lágy maradjon, pár perc bőven elég neki. Egy másik serpenyőben közben melegíts át egy tortilla lapot, vagy akár tedd be 15 másodpercre a mikróba. Ezután borítsd rá a tojást a tortillalapra, és tekerd fel. Imádni fogod, már csak azért is, mert minden fontos tápanyag megvan benne, ami egy egészséges és laktató reggelihez kell.

Krémsajtos hal

Halimádók kedvence lehet az alábbi recept, mely gyorsan elkészíthető

Hozzávalók:

1 doboz olajos szardínia konzerv,

20 dkg krémsajt,

1 evőkanál majonéz,

kevéske citromlé,

1 közepes vöröshagyma apróra vágva,

friss petrezselyem,

só, bors ízlés szerint.

A szardíniát egy villával összetörjük és kikeverjük a krémsajttal, illetve a majonézzel. Ezután hozzáadjuk a citromlevet, a hagymát és a petrezselymet, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Mézeskalács-granola

Hozzávalók:

- 250 gramm nagy szemű zabpehely

- 1 dl olaj

- 1 dl méz

- egy evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék vagy őrölt fahéj, szegfűszeg,

gyömbér keveréke

- 50 gramm kókuszreszelék

- 100 gramm olajos mag

- 100 gramm aszalt gyümölcs

A zabpelyhet a kókuszreszelékkel nagy, mély tálba teszem. Egy kisebb tányérban összekeverem a mézet, az olajat és a fűszereket. Ezzel a keverékkel locsolom meg a zabpelyhet. Egy nagy lapáttal addig keverem, míg a ragacsos folyadék mindenütt be nem vonja. Egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra terítem. 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranyszínűre pirítom. Ha kihűlt, elkeverem a magokkal és aszalt gyümölcsökkel.

Kölespuding

Hozzávalók:

150 g köles

300 ml kókusztejszín

200 ml víz

4 ek méz

1 csipet só

1 tk vaníliakivonat

4 tk mogyoróvaj

1 nagy marék fagyasztott gyümölcs

A hozzávalókat egy nagy lábosban elkeverjük és lassú tűzön kb. 20 perc alatt, gyakran kevergetve “pudingot” főzünk belőle. Tálakba szedjük és mogyoróvajjal, gyümölccsel megszórva tálaljuk.

Sajtos tojásfelfújt

Hozzávalók:

2 db tojás

2 dkg vaj

3 dkg reszelt sajt

kevés finomra vágott petrezselyemzöld

2 ek főzőtejszín

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből pici sóval kemény habot verünk. 2 db porcelán felfújtas formát kivajazunk. Az aljukra teszünk 1-1 evőkanál tejszínt, majd elosztjuk az edénykékben a tojáshabot. Kanállal kis mélyedést készítünk a habon, beletesszük a tojássárgáját. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Forró sütőbe tesszük. A sajt megpirulásáig sütjük (kb 15 perc), majd a sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

Reggeli pizza pitából

2 pitához Hozzávalók:

1 csésze reszelt mozzarella sajt (körülbelül 4 dl)

1/4 teáskanál szárított oregánó

1/4 teáskanál fűszerpaprika-pehely

1 csésze bébispenót

2 nagy tojás

Frissen őrölt fekete bors

1 evőkanál reszelt parmezán sajt

Melegítsük fel a sütőt, és amennyiben a pizzánkat majd sütőrácsra akarjuk helyezni, vonjuk be alufóliával. Vegyük elő a pitát, rakjuk meg mozzarellával, szórjuk meg oregánóval, fűszerpaprika-pehellyel. Alakítsunk ki egy kisebb fészket a pita közepén, ahová a tojások kerülnek. Amikor a sütő elég forró, mehet bele a pizzánk, miután 1-1 tojás bekerült a fészekbe, majd sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk a sütőben, amíg a tojások megsülnek, körülbelül 6-7 percig, nem baj, ha a sárgája lágyabb marad. A sütőből kivéve még meghinthetjük parmezánnal, majd szeleteljük, és tálaljuk.

szerző: Udvari Fanni

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?