Menü

Karácsonyi túlevés

A karácsonyi evészet néha elképesztő méreteket ölt, nem is kell hozzá egy ültő helyünkben sokat enni a kacsából, meg a gesztenyepüréből, elég ha karácsonytól egészen újévig a családot, rokonságot, barátokat járjuk, ahol mindig meg kell kóstolni azt a finom tejszínhabos csokis krémest és a zserbót. Meg a linzert. Meg a somlóit. Meg azt a félhold alakú másikat, amit a nagynénénk hozott, meg a bejglit, mert a mama azt mindig süt. A gyerek meg betol két tábla csokit, meg három mikulás-csomag tartalmát. Aztán a vége egy csomó gyomorprobléma és rossz közérzet, hasfájás és sírás.

Pedig erre sajnos ünnepekkor jó esély van. Ünnepek alkalmával gyakran előfordulnak gyomorgörcs és gyomorégési panaszok a mértéktelen ünnepi étkezések miatt. Túlterheljük a hétköznapokon nem éppen ehhez az ételmennyiséghez szokott gyomrunkat. Ha még az alkoholfogyasztásnál is elvetjük a sulykot, akkor garantáltan lábadozással kezdjük az új évet. Meg meglepetéssel a mérlegen. Tudom, nehéz ellenállni a karácsonyi finomságoknak, ez az időszak nem a fogyókúráról szól, azonban néhány dologra figyeljünk oda és talán nem teszi a tönkre a jó hangulatú ünneplést egy gyomorrontás.

Nem a szemünkkel eszünk. "A már csak a szemem kívánta" kezdetű mondatok soha sem a farkaséhségről szólnak, hanem a 4. süteményről. Vegyünk keveset a tányérunkra, ha tudunk válasszunk zöldséget, salátát, nagyobb zöldköretet-kevés húst, a süteményeknél is kóstoljunk kevesebbet, vágjuk félbe a hizlaló desszerteket, mértékkel kóstoljunk.

Minőséget eszünk, nem mennyiséget. Nem csak az a fontos, hogy mennyit eszünk, hanem az is, hogy mit. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk: a zsíros, kalóriadús ételek nem éppen diétásak, a cukrok és a gyors felszívódású szénhidrátok nem alakbarát fogások, s egyes tanulmányok kimutatták azt is, hogy a túlzott cukor fogyasztás okozhat bizony gyomorégést.

Azok a csábító desszertek! Azok tehetnek mindenről. Azonban a süteményt le lehet cserélni egy marék mogyoróra, kesudióra, vagy mandarinra, ezekből is jut az ajándékozáskor a csomagokba, ha meg végképp édességre vágyunk, számtalan süteményt könnyen elkészíthetünk cukor nélkül, de egy cukormentes proteinszeletet vagy étcsokoládét is. Tudom könnyű mondani, sajnos be kell valljam, engem sem vígasztal egy mandarin, mikor tejszínhabos somlói és egy guszta tiramisus tállal ücsörgök szemközt órákon át.

Túl sok alkohol. Igen, ez cseppet sem segít a "kímélő" étkezéseken, a sok alkohol könnyen refluxhoz vezethet. Tartsunk ebből is mértéket! Másnap megköszönjük magunknak.

Együnk lassan. A rohanós ebédekre ott van az év többi sok száz napja, az ünnep legyen már nyugodt és békés. Együnk lassan, beszélgessünk az asztalnál, szedjünk kis adagokat, rágjuk meg jól az ételt. Ha csak belapátoljuk a vacsorát, szinte biztos, hogy haspuffadással számolhatunk.

Mozogjunk! Nyilván nem félmaratonra indulunk a bejglivel a hasunkban, azonban ilyenkor nyugodtan gyalogolhatunk, sétálhatunk többet, egy kis mozgás az emésztésnek is jót tesz.

S végül egy érdekességet is olvastam a neten: ha az étkezés végeztével mégis úgy érezzük, hogy lepihennénk, akkor baloldalunkra feküdve pihenjünk. A szakemberek szerint ez a tanács a nyelőcső anatómiáján alapszik és érdemes megfogadni.

Martinka Dia

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.