Menü

Igazi fenyő vagy műfenyő?

A fenyőfaállítás sok évre visszatekintő hagyomány, nemcsak nálunk, hanem a legtöbb (karácsonyt ünneplő) nemzetnél. Ám mostanában ehhez a szokáshoz számos kérdés is kapcsolódik.

A környezettudatosság, a praktikum és az anyagi helyzet is felülírhatja ugyanis a szokást, az esetleges tradíciókat ezzel kapcsolatban. Ha az ár az elsődleges szempontunk, akkor sem egyértelmű a választás. Ugyanis vannak nagyon jó árban lévő műfenyők, de ha igazán szépet, és a valódihoz megszólalásig hasonlót szeretnénk, akkor sokkal körültekintőbben kell választanunk. A dúsra kialakított levélzetű, viszonylag magas, sűrű, kemény műfenyők a legalkalmasabbak ilyen szempontból. Fontos az is, hogy a színe inkább sötét legyen, mint élénk. Némelyiket már direkt illatosra csinálják, de olyat is választhatunk, amely a havas erdő látványát idézi fel. Természetesen a nagyon jó minőségű műfenyők nem olcsók, viszont ezt az árat csak egyszer kell kifizetnünk, és utána évekig nem.

Persze ez az állítás csak akkor állja meg a helyét, ha tartósan ragaszkodunk a műfenyős elképzelésünkhöz. Ugyanis, ha nem így teszünk, és a következő évben már ismét igazi fenyőt szeretnénk, akkor sem anyagilag, sem a környezetre nézve nem hoztunk túl jó döntést.

A környezettudatosság talaján maradva, lássuk, melyikkel teszünk jobbat szeretett Földünknek. Nos, ehhez több tényező is hozzájárul. Egyrészt az, hogy hány évre tervezel. Másrészt az, hogy élő fából milyet szoktál vásárolni. A legjobb az, ha cserepes fenyőt veszel, amit földlabdával együtt árulnak. Lemosott gyökerű élő fát semmiképp ne vegyél. Ugyanis a fenyőnek nincs szerteágazó mellékgyökérzete, ezért gombafonalakkal él szimbiózisban. Ők veszik fel számára a megfelelő mennyiségű táplálékot, a fa pedig a hasznosított tápanyagokat visszajuttatja a gombáknak. Ha lemossák róla ezeket a fonalakat, a fa hamarosan elpusztul. A földlabdás fenyők megvásárlása ugyanakkor hasznos, hiszen azokat a fákat később kiültethetjük a természetbe. A kivágott fenyőkkel járó környezetkárosítás körülbelül ugyanakkora, mint a műfenyőnk előállításával járó. Viszont a műfenyőnket hosszú évekre vesszük. Ezért fontos a mérlegelés. Persze, a kivágott fa, amit megveszünk, direkt erre a célra lett ültetve. De így is hatalmas pazarlás ennyi egészséges fát elragadni a természettől.

Idén is kezdj el időben gondolkodni, még két van két heted! Ha minden lehetőséget számításba vettél, egészen biztosan jó döntést fogsz hozni a karácsonyfát illetően.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.