Menü

Mindent a pszichikai éhségről

Túlevés okai:

Sokan akkor is esznek, amikor valójában nem éhesek, csak a szemük kívánja. Léteznek olyan pszichológiai éhségnek nevezhető szükségletek, amelyek az evészavarosokon kívül az állandó fogyókúrázóknál is előfordul. A Penn State egyetem kutatói kimutatták, hogyha apróbb fajta gabonapelyheket veszünk, akkor többet fogunk belőle enni, mintha a nagyobb méretűt emelnénk le a polcról. És ez még akkor is igaz, ha kisebb tányért használunk szervírozásra. A kisebb pelyhek ugyanis jobban kitöltik a teret, tehát adott térfogat mellett több lesz az étel és kevesebb a levegő.

1. Nem hagyod abba az evést kellő időben

Valójában akkor kellene abbahagyni az evést, amikor még nem érzed magad teljesen tele, csak majdnem. Érdemes tudni, hogy az agy később észleli a telítettséget. Pszichés zavarról akkor beszélünk, amikor valakinek az evés okozza a boldogságot, mélyebb állapotaiban abba menekül. A kortárs pszichológiában mérvadó diagnosztikai kézikönyvek szerint az számít kényszeres túlevésnek, amikor valaki legalább három hónapon keresztül minimum hetente egyszer sort kerít a mértéktelen táplálékbevitelre. Kiindulópontja ennek akár koplaláson alapuló diéta is lehet, amikor hiányállapot alakul ki a szervezetben. Egyes szakértők szerint a zsírban, cukorban, vagy sóban bővelkedő ételek valóban függőséget okozhatnak a szó fizikai és lelki értelmében egyaránt. Viszont ha erőt veszünk magunkon és az önkontrollt gyakoroljuk, akkor leküzdhetjük a problémát.

2. Kihagysz egy étkezést testsúlycsökkenés reményében

A reggeli kihagyása a nap folyamán farkaséhséghez vezet - ilyenkor az ember hajlamos bekapni egy kis édességet, aminek következtében hirtelen megemelkedik a vércukorszintje, amely inzulinrezisztenciához, rosszabb esetben a kettes típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet. Továbbá a rendszertelen étkezés miatt egyre több embernél jelentkezik gyomorfekély. Általában véve ajánlott minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, hiszen ezek telis-tele vannak hasznos vitaminokkal. Ugyanilyen fontos azonban a rendszeres táplálkozás, inkább sokszor többet, mint leterhelni a gyomrot nagy mennyiségű étellel.

3. Az éhséget a szomjúsággal összekevered

Naponta 2-3 liter folyadék fogyasztása az egészséges életmódhoz elengedhetetlen. Viszont egy sportoló esetében ez akár 4-re is felugorhat. Észrevettem, hogy egy kiadós edzés után éhségérzet tör rám, ilyen helyzetben ezt ellensúlyozni tudom pár pohár víz kortyolgatásával. Szuper ötlet étkezések előtt is inni, hiszen így hamarabb eléred a teltségérzetet.

4. A cselekvési éhség

Ismerős az, hogy millió feladatod van, mégis a hűtő felé tartasz? Lehet unatkozni akkor is, ha rengeteg tennivalód van – csak éppen egyikhez sincs kedved. Mindenki ízlésének, tehetségének és életkorának megfelelően választhat bármit, a lényeg annak az örömnek a rendszeres megélése, hogy létrehoztál valamit. Sokan számolnak be arról, hogy eszükbe sem jutott az evés, ha megélik ezeket a magával ragadó élményeket.

5. A strukturális éhség

Amikor nem tudjuk beosztani az időnket, állandóan halogatjuk a teendőket, és a felelősségvállalás helyett az evésbe menekülünk. Ajánlom, hogy minden napra gyárts terves cetliket, amelyeken a napi fontos dolgok szerepelnek, így elkerülheted az értelmetlen pótcselekvésből fakadó plusz kalóriákat.

Módszerek, praktikák:

Ha lehet, próbálj meg kialakítani a hűtődben egy saját polcot, ahol csak és kizárólag egészséges ételeket tartasz. Hiszen magadat csapod be, ha egy nagy doboz nutella minden pillanatban csábítóan kacsint rád. A magyar szenvedélyfűszerekkel: -bors, piros paprika, „erőspista”, és társai - bánj óvatosan. Továbbá a túlevők nagyon gyakran zűrzavaros, alkoholbetegséggel sújtott családi háttérből jönnek, és a szorongást oldják az étellel, már gyermekkortól kezdve. Pótold be önszeretettel, ha nem kaptál elegendő, vagy neked megfelelő gondoskodást!

Légy magaddal mindig őszinte és figyelj a jelekre, amiket a testedtől kapsz! Mindenre van megoldás, csak keresni kell és nem pótcselekményekbe menekülni!

Szerző: Udvari Fanni

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?