Menü

A gluténérzékenység rejtett tünetei

Betegség okai, kialakulása:

A gluténérzékenyeknél a glutén (más néven sikér) indít el egy autoimmun folyamatot, amely során a sejtfelszíni molekula és a gabonafehérje képesek összekapcsolódni. A szervezet idegennek véli azt és küzd, ellenanyagot kezd el termelni a saját szövetek ellen. A cöliákia gyakran más autoimmun betegségekkel társul. Öröklődő betegség, családon belül magas az előfordulási kockázata. Becslések szerint Magyarországon minden 100. ember érintett lehet.

Kísérőbetegsége:

• egyes típusú cukorbetegség,

• pajzsmirigy problémák

Mint tudjuk minden betegség lelki okokra vezethető vissza. Érdekesség ennek fényében, hogy a lisztérzékenység és a gabonákkal kapcsolatos allergiák a férfierőhöz, az életerőhöz, az élet elutasításához és az életerő el nem fogadásához áll közelebb. Elsősorban az édesapával kapcsolatos problémákat jelzi. Minden betegség hátterében korunk fokozott stressz mennyisége áll, és ennek megszüntetése nélkül általában az allergiák nem fognak elmúlni. Fontos az élelmiszerek szimbolikáját figyelembe venni és megérteni a valódi lelki okot. Ezt homeopátiás gondozó, pszichológus, lelkész, vagy kineziológus képes oldani.

Továbbá a kialakulásában környezeti tényezők is szerepet játszhatnak. Ezek közül a legfontosabb a táplálékkal bevitt glutén, pontosabban annak alkoholban oldódó formája, a gliadin bevitele. A glutén a búzában, az árpában a zabban és a rozsban található gliadinból és gluteinből álló fehérjekeverék. Ettől a vegyülettől válik a liszt tapadóssá, ez tartja össze a tésztákat. A glutén bevitele következtében az allergiához hasonló kémiai folyamatok játaszódnak le a szervezetben. Az immunreakció miatt a bélbolyhok elpusztulnak, így a felszívódás felülete nagyban csökken. Ennek következménye lehet, a vitamin- és ásványi anyag-hiány, sőt az alultápláltság. Súlyos hiánytünetként megjelenhet például csontritkulás vagy vérszegénység.

Tünetei:

Depresszió

A kutatók megállapították, hogy a gluténérzékeny embereknél gyakrabban fordul elő hangulatingadozás, mélabús állapot. Ugyanis a glutén fogyasztása miatt a triptofán (olyan esszenciális aminosav, amely hozzájárul a mentális egészség, a pozitív kedélyállapot fenntartásához) szintje lecsökken a szervezetben.

Fáradtság

Szervezetünk harcba száll a feldolgozhatatlan fehérjékkel szemben, ami azt eredményezi, hogy legszívesebben vízszintbe helyeznénk magunkat.

Ízületi fájdalmak

Habár a gluténérzékenység kapcsán inkább az emésztőrendszeri tünetekre gondolunk, meglepő, de sokaknál a sajgó, duzzadt ízületek jelzik a betegséget. Ennek oka a glutén által a szervezetben létrejött gyulladás, és a rossz felszívódása miatt kialakult tápanyaghiány.

Fekélyek, afták a szájban

Migrén

A gluténérzékenyek 56 százalékára jellemző a krónikus fejfájás. Természetesen, a glutén mellett egyéb ételek is kiválthatnak fejfájást, például a sajt, csokoládé vagy a vörösbor - érdemes tehát étkezési naplót vezetni.

Puffadás, hasi görcsök

Nagymértékű fogszuvasodás

Vérszegénység (anémia)

Érdekességek:

Már 2000 éves ismert a betegség, de csak 1950-ben tudták meghatározni a betegség kiváltó okát. Csecsemők esetében 6 hónapos kortól ajánlott elkezdeni bevezetni a glutént. Korábban azért nem, mert az arra hajlamosaknál intenzív reakciókat válthat ki. Viszont a túl késői bevezetés sem tanácsos, mert a cöliákia tünetei enyhe formában (lappangó) jelentkezve nehezen felismerhetőek és számos szövődmény és társbetegség is kialakulhat miatta (pl. májbetegség, idegrendszeri problémák, meddőség). Továbbá fontos leszögezni, hogy a tönkölybúza is tartalmaz glutént, ezért tiltott, helyette étrendünkbe beilleszthető a quiona és a köles is.

Figyeljünk tehát testünk jeleire! Manapság számos recept áll rendelkezésünkre, melyek hozzájárulhatnak a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz! A termékek csomagolásán a gyártóknak fel kell tüntetniük, ha az étel glutént tartalmaz, illetve a vendéglátóhelyeken is kötelesek tájékoztatást adni a felszolgált ételek allergén tartalmáról!

Szerző: Udvari Fanni

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.