Menü

Előrelépés a szülés utáni depresszió kezelésében

A legfrissebb tanulmányokból derült ki, hogy a szülés utáni depresszió inkább a fiúgyermeknek életet adó nőket érinti. Ez azonban nem feltétlenül rossz hír, hiszen a szakemberek így a kezelésre is jobban fel tudnak készülni. A kutatási eredményekből arra derült fény, hogy azok a nők, akik fiút szültek, 71-79 %-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek a szülés utáni depresszió kellemetlenségeitől. A szülés során fellépő komplikációk pedig körülbelül a kétszeresére emelték a depresszió kialakulásának kockázatát azokhoz az esetekhez képest, amelyekben a szülés komplikációmentesen zajlott.

Ami viszont meglepő lehet, kiderült az is, hogy ha valaki korábban depresszióra való hajlamot mutatott, és így léptek fel nála komplikációk szülés közben, a posztnatális depresszió sokkal kevesebb esetben alakult ki. A kutatók a jelenséget azzal magyarázzák, hogy számukra a segítség már eleve jelen volt, hiszen számítottak arra, hogy a betegség megjelenhet.

A tanulmány legfontosabb pontja mégis az, hogy minél több információt tudunk meg minél hamarabb, annál jobban fel lehet készülni a segítségnyújtásra. A szülés utáni depresszió tízből egy nőt érint, és számos megjelenési formája van: szomorúság, szorongás, energiahiány, csökkent koncentrációképesség, a babához való kötődés hiánya, emberekkel való kapcsolat kerülése, nyugtalanság. Szerencsére ez egy olyan állapot, amelyet akár el is kerülhetünk, ha tudjuk, hogy a magas rizikófaktorú csoportba tartozunk, és időben segítséget kérünk, kapunk.

Annak felismerése, hogy a szülés során fellépő komplikációk és a fiúgyermek születése növeli bizonyos nők esetében a depresszió kialakulásának kockázatát, jelentősen megkönnyítheti az orvosok munkáját, hiszen tudják, kik azok, akik előnyt kovácsolhatnak a további támogatásból.

Maga a tanulmány azon alapult, hogy korábban már bebizonyították, létező kapcsolat van a depressziós tünetek megjelenése és a gyulladásos immunválasz megjelenése között. Az pedig köztudott, hogy a fiúgyermekkel való terhesség, illetve a szülés során fellépő komplikációk is növelik a gyulladás kialakulását, de e két paraméter posztnatális depresszióhoz való kapcsolódása eddig nem volt ismert. A kutatók azt remélik, a kapcsolat felfedezésével a jövőben újabb rizikófaktorok feltárását segíthetik.

Egyelőre azonban az újonnan felfedezett két rizikófaktor fontosságát hangsúlyozzák, hiszen ezek könnyen meghatározhatóak, és ha ezeket tudatosan használják, az egészségügyi szakemberek maximális felkészültségével megelőzhető a szülés utáni depresszió kialakulása.

www.iflscience.com

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.