Menü

A sírás biológiája – 2. rész - Tippek

Habár a sírás sokaknak egy elkeserítő, esetleg szégyellnivaló téma, mégis léteznek olyan aspektusok, amelyek felől ezt is érdemes megközelíteni. Például, hogy hogyan érdemes kontrollálni. Tippek következnek.

A sírás kordában tartására léteznek mentális, illetve fizikális síkon kivitelezhető praktikák. Nézzük, mik ezek

Mentális megközelítés

Sétálj el! Ha elsétálsz egy sírást kiváltó helyzetből, sokat segíthetsz magadon. Nem fogsz könnyekben kitörni. Ha túl mérges, szomorú vagy frusztrált vagy, könnyen sírásra görbülhet a szád, tehát ha elkerülöd ezeket a szituációkat, és akkor térsz vissza, ha már lenyugodtál, az segíthet, hogy visszanyerd az önkontrollt.

Használj szavakat! Ha nem tudsz kielégítően kommunikálni, ingerültté válhatsz, ami sírási reakciót indíthat be. Ha megtanulod, hogyan fejezd ki tisztán az érzelmeidet, hogyan maradj nyugodj, és ezt szavakba tudod önteni, az segíteni fog sarokba szorítani az „ellenséget”.

Legyen támaszod és elterelő hadműveleteid! Szerezz valamit, amire támaszkodhatsz (vizuálisan), például egy stressz labdát, és tudatosan nézz rá, mielőtt belelépsz a helyzetbe, amiről sejted, hogy sírást válthat ki belőled. Az elterelés egy másik népszerű technika. Koncentrálj egy tevékenységre vagy egy feladatra: hallgass felemelő zenét, vagy kezdeményezz beszélgetést!

Gondolj valami pozitívra vagy viccesre! A negatív gondolatokat helyettesítsd pozitív megfelelőkkel, vagy gondolj valami viccesre, netalán hülyeségre, ostobaságra. Ha egy stresszel teli szituáció mulatságosabb oldalát nézzük, mindig könnyebbé tudjuk azt tenni saját magunk számára, és a sírásmegelőzésben is aktív szerepünk lehet.

Fizikális megközelítés

Koncentrálj a légzésedre! Ha mély levegőt veszel, és a légzésedre figyelsz, könnyebben visszanyerheted a kontrollt.

Pislogj és mozgasd a szemeidet! Ha mozgatod a szemeidet, és közben pislogsz is, az segíthet megelőzni, hogy a könnyeid a külvilágon kössenek ki.

Lazítsd el az arcizmaidat! Ha sírsz, az arcizmaid megfeszülnek. Viszont ha arra fókuszálsz, hogy az arcizmaid relaxált állapotban legyenek, megelőzheted a sírást.

Szabadulj meg a torkodban lévő csomótól! Az érzelmeken alapuló sírás az idegrendszerre is hatással van. Egyrészt a torok hátsó részén lévő izmokat felnyitja, ezért érezzük olykor azt a bizonyos csomót a torkunkban. Kortyolgassunk vizet, nyeljünk és ásítsunk, mert ezek mind segíthetnek az érzés megszűnésében.

Mozogjunk! A mozgás endorfint szabadít fel a testben, amitől jól fogjuk magunkat érezni, és ez egy remek mód arra, hogy eltereljük a figyelmünket a letörtségről.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?