Menü

Önzetlen ember=több gyermek?

Mi történik azokkal, akik önzetlenül viselkednek, és áldozatokat hoznak másokért? Egy friss kutatás eredményei szerint az önzetlen emberek hajlamosabbak több gyermeket vállalni, és magasabb fizetéseket is érnek el életük során, mint önzőbb társaik.

Az eredmények egyértelműek mind az amerikai, mind az európai adatok vizsgálata során. A legönzetlenebb embereknek van a legtöbb gyermekük, és a mérsékelten önzetlen emberek kapják a legmagasabb fizetéseket. Ha közben telik az idő, és a szakemberek újra meglátogatják ugyanezeket az embereket, ugyanazt az eredményt kapják: azok, akik egy ponton önzetlenül viselkedtek, sokkal magasabb fizetésemelést tudhattak magukénak.

A nagylelkűség tehát kifizetődő.

Ezek az eredmények ellentétben állnak az olyan teóriákkal, miszerint az önző emberek jobban tudják menedzselni azt, hogy több pénz guruljon a markukba. Korábban már olvashattunk olyan eredményekről, hogy az önzetlen emberek boldogabbak, és gazdagabb szociális hálóval rendelkeznek. Ez a tanulmány a témát gazdasági, illetve evolúciós szemszögből igyekszik megközelíteni. Az önzetlenséget bizonyos helyzetekhez való hozzáállás, illetve mások által jelentett viselkedés alapján mérték. Az eredmények pedig 4 nagy amerikai és európai tanulmány analízisével születtek meg.

A kutatócsoport egy másik tanulmányban megvizsgálta, hogy az átlagos emberek elvárásai megegyeznek-e az őáltaluk kapott eredményekkel. Az eredmények körülbelül azt mutatták, amit vártak, tehát az önző emberek kevesebb gyermeket vállalnak, de tévesen abban hisznek, hogy több pénzt tudhatnak majd magukénak. A vizsgálatokban részt vevő egyik kutató a következőképpen nyilatkozott: „Jó látni, hogy a nagylelkűség hosszú távon milyen gyakran kifizetődik.”

A szakemberek úgy hiszik, hogy a titok az önzetlen emberek szociális kapcsolataiban rejlik. Elképzeléseik szerint ez lehet a kulcs a sikereikhez. Azt azért meg kell említenünk, hogy a tanulmányban feltüntetett eredmények nem adnak egyértelmű választ erre vonatkozóan.

A jövő kutatásainak ennél mélyebbre kell ásniuk, mi lehet a valódi oka annak, hogy a nagylelkű emberek fizetése magasabb, és vajon ez a kapcsolat létezik-e a világ más pontjain is. Végül, de nem utolsó sorban, az is vitatható, hogy mennyire számít önzetlen dolognak az, ha valakinek több gyermeke születik. Tehát bőven maradt még megválaszolatlan kérdés a témával kapcsolatban.

Forrás: www.news-medical.net

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.