Menü

Ha túl sokat „kütyüzik” a gyerek

Mesenézés a számítógépen, tévébambulás, játékok a laptopon, tablet este az ágyban lefekvéskor: ezek bizony egy intő jelek, hogy ideje elgondolkozni! Sok szülőt foglalkoztat a kérdés, vajon milyen hatással van gyermekeinkre a technika gyors fejlődése.

A fiaim kaptam ajándékba egy éve karácsonyra 1-1 tabletet a nagyszülőktől. Okos dolog, fejlesztő játékok vannak rajta, leköti őket, ha épp főzök, vagy dolgozom, bizony kényelmes megoldás egy szülőnek ez a pár jutalom-félóra - óra, azonban észrevettem egy idő után, hogy besokalltunk. Amikor már hiszti ment a lefekvés helyetti tabletezésért, összevesztek a számítógép előtt, hogy melyik mesét kapcsoljam, vagy úgy bambulnak a tévére, hogy hatszor szólok és nem hallják, az már gond. Ekkor kezdtem el erre is tudatosan odafigyelni, a kütyüzéssel töltött időt számon tartani, a televízióban nézett meséket alaposan megszűrni, és laptopon lévő játékaikat ellenőrizni.

Szerintem semmi gond nincs azzal, ha a szabad levegőn kifárasztva, az esetleges kötelező feladataikat ellátva (lecke, tanulás) este egy kicsit odaülhetnek az elektromos unaloműzők elé, ha néznek egy nekik való mesét vagy gyerekfilmet a tévében, azt is vállalom, hogy megváltás egy tablet, mikor utazunk és már induláskor hallom a bűvös kérdést: „mikor érünk oda?”

Azt is tudom, hogy nagy segítség egy-két játék a mobiltelefonon az orvosi rendelőben várva a beteg és türelmetlen gyerkőccel.

Nem lehet feltétlen negatívként viseltetni a modern kor eszközei iránt. Az biztos, hogy haladunk a korral, több az elektromos tárgyunk, elgépiesedik a világ, azonban valahol nekünk kell szabályozni, pláne a gyermekeinknél, családtagjainknál, - vagy akár már bocsánat, de a párunk esetében-, hogy mennyi időt tölt a gép előtt játszva és hogyan reagál, amikor azt kérjük, fejezze be. Én láttam gyereket agresszíven viselkedni, amikor elvették tőle a szülők a mobiltelefont, vagy a tabletet.

Néhány tipp, ami segít szabályozni a modern eszközhasználatot, akár gyermekünk, akár családunk, akár saját magunk esetében:

Ne vegyél a gyerkőcnek idő előtt saját mobiltelefont. Amíg nincs szüksége rá, felesleges.

Mindig figyeld, hogy milyen műsort néz, milyen játékokat játszik vagy milyen weboldalakat böngész.

Ne nyomkodja a telefont, vagy tabletet étkezésekkor. Legyenek teljesen „kütyümentes” idők.

„Anya, de Te is netezel!” – fontos, hogy te magad se legyél függő, mert a gyereked is azt látja. Ha az étteremben csak a mobilod nyomkodod, a gyerektől se várd, hogy otthon első szóra letegye a tabletet.

Mutasd meg a gyerekednek, hogy mennyi más módon is kikapcsolódhat! Ha nincs más programlehetőség, ha nem mentek sehová, ha nem játszol vele, nyilván nem keres a számítógépezésen kívül más elfoglaltságot magának. Ne lepődj meg, ha nem bicajozik és nem olvas, ha nem kínálod fel és nem mutatod meg neki az egyéb szabadidős lehetőségeket!

A modern kor velejárója a technikai fejlődés. Nem is akarom ezt vitatni, elkerülni, vagy nem tudomásul venni. A modern kori játékok sok esetben nagyon hasznosak is, nem a játékok és az új technikai újdonságok a felelősek a személyes kapcsolataink megfelelő kialakításáért és fenntartásáért, hanem mi magunk.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?