Menü

Nem rontottam el, csak még nincs kész!

Odaégett? Túl sós? Túl híg? Leragadt vagy éppen szétesett? Nehogy bosszankodj! Tudnod kell, hogy nincs elrontott étel, csak olyan, ami még nincs kész! Mindenkivel előfordul, hogy egy étel nem sikerül épp a legszebbre, vagy a legfinomabbra, mert egy-egy adott összetevőből esetleg nem találtuk el a megfelelő arányt, vagy siettünk, kapkodtunk, s nem lett a legtökéletesebb. Előfordul, azonban ezen könnyen segíthetünk!

Elhiheted, hogy nem te vagy az egyetlen, akinek nem pontosan úgy sikerül az ételt elkészítenie, ahogyan azt a szakácskönyvben, vagy az interneten csábító ételfotó mutatja. Ez mindenkivel előfordul. Ha az íz miatt bosszankodunk, nézzünk meg néhány trükköt, melyekkel segíthetünk a problémán. Ha elsóztad a levest, akkor azért történt, mert szerelmes vagy, de ne aggódj, a sót könnyen semlegesíthetjük méz és almaecet segítségével. Mindegyikből adjunk egy-egy teáskanállal az ételhez, majd kóstoljuk meg, ehető-e már. Ha még mindig túl sós, próbáljuk ki a „krumpli módszert”, főzzünk egy krumplit az ételhez, s az felszívja belőle a só egy részét.

A túl csípős, vagy erős étel ízén pedig egy kevés citromlé hozzáadásával is javíthatunk, ugyanis a sav, semlegesítő hatásával mérsékli a csípősséget. Amennyiben harmonizál az étellel, hasznos lehet a tejföl vagy joghurt is.

Ha kapkodunk, vagy nem figyelünk oda, bizony megesik, hogy az étel odaég. Szerencsére van néhány megoldás ilyen esetekre is. Ha a lábosban kozmál oda a készülő étel, akkor kapj elő egy másik alkalmas edényt, és óvatosan öntsd át az épen maradt részt, úgy, hogy a megégett részek ne kerüljenek bele, s próbáld tovább folytatni az étel elkészítését. Ha sütemény, vagy sült hús égett oda, vágd le a megégett széleket, ételdarabokat, majd anélkül süsd tovább.

Ha egy sütihez kevert krém túl hígra sikerült, egy kevés darált kekszet vagy zabkorpát hozzáadva javulhat az állaga. A túlcukrozott masszán pedig segít néhány csepp citromlé.

Akkor sem kell kidobni az ételt, ha nem sikerült küllemre úgy, ahogy elvártuk. Elszakadt piskótából a legjobb egy somlói galuska, elrontott süti tésztákból, vagy csomósabbra sikerült pudingokból készülnek a legdekoratívabb pohárkrémek, szétesett túrógombócból rakott-sült túrógombóc legyen, sok tejföllel meglocsolva, összesütve. Túlérett, szétesett gyümölcsökből turmixot keverj, elrontott kekszből, linzertésztából, pitetésztából kiváló kekszmorzsa alapod készülhet például a kókuszgolyóhoz, vagy keksztekercshez.

Mondd csak, melyik ételed nem sikerült?

Végül egy jó tanács (magamnak is): soha ne tároljunk hasonló kinézetű fűszereket, egymás mellett, ugyanazon a polcon, ugyanolyan egyforma üveg fűszertartóban! Vagy ne csodálkozzunk, ha szárított gyömbért teszünk a rántottába, szárított fokhagyma-granulátum helyett. A Férjem szerencsére egyáltalán nem vette észre.

A XXI. század népbetegsége: a gluténérzékenység

A gluténmentes diéta napjainkban nagyon divatosnak számít, de sokan tényleg küzdenek a cöliákia tüneteivel. Gyomorpanaszoktól elkezdve kiütésig, sokféle jelet küld a testünk, hogy mellőzni kell a gluténalapú ételek fogyasztását.

Az érzelmi evés hátterében álló okok

Az első lépés ahhoz, hogy elejét vegyük e rossz szokásnak, ha megpróbáljuk beazonosítani, mi váltotta ki belőlünk. Milyen szituációk, helyek vagy érzések vezettek ahhoz, hogy az evés kényelmével akarjunk javítani negatív állapotainkon.

Káliumban gazdag ételek

A kálium az emberi szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag, melynek pótlásáról azonban viszonylag kevés szó esik a mindennapokban. A szükséges mennyiség bevitele csökkenti a vérnyomást, ezzel együtt a szívroham kockázatát, erősíti az izmokat, és segít a fáradtság legyőzésében is.

Vegetáriánus könnyű, nyári receptek

Sokan egészségügyi okokból válnak vegetáriánussá, mivel el akarják kerülni azokat a betegségeket, amiket a húsfogyasztásnak tulajdonítanak. Íme pár recept a menü tervezéséhez.

Az esti étkezésben rejlő praktikák

Egyesek szerint este vétek kalóriát juttatni szervezetünkbe, hiszen arra a mozgáshiány miatt nincs szükségünk, azt testünk nem fogja elégetni, hanem testzsírként raktározza el.