Menü

A barátság hatása az egészségre

Ismerkedünk. Barátokat szerzünk. Életünk során számtalanszor tesszük ezt, néha tudatosan, néha kevésbé tudatosan, néha célnak tartjuk, néha pedig csak egy kellemes járuléknak a napjainkhoz. A baráti segítő közösség kialakítása evolúciós tulajdonságunk. A biztonságérzetünk jobban a helyén van, ha nagyobb közösségben vagyunk, nem csupán fizikailag, hanem lelki szinten is. Hiszen az ember, ha bajban van, a családján kívül a közelebbi barátaihoz fordul.

A barátok segítő és úgymond éltető szerepe az évezredek alatt sem múlt el, bár a fogalom kissé átalakult. Arra pedig egészen kevesen gondolnak, amikor egy baráti beszélgetésen ülnek, hogy az egészségüknek is milyen jót tesznek vele. Pedig csökkenti a depresszió kialakulásának valószínűségét. Másrészt pedig az immunrendszerünkre, csak úgy, mint a szerelem, a barátság is pozitív hatással van.

Egy baráti ölelés, érintés ugyanúgy szerotonint szabadít fel a szervezetben, mint egy szerelmes összebújás. Mivel az ember társas lény, a gyengédséget, törődést több felől is igényli. Így minél több irányból kapjuk azt, őszintén, és viszonozzuk, annál jobban érezzük magunkat. A lélek épsége pedig a test fizikai épségéhez igen nagyban hozzájárul.

Tehát ne féljünk barátkozni, megnyílni, segítséget nyújtani és kérni, törődni a barátainkkal, mert mind a mi egészségünkre, mind mások egészségére rendkívül jó hatással lehetünk így!

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.

Önmagunk alábecsülése pusztító szokás

A pszichológiában az atelofóbia egyfajta attitűd, amely gyakran előfordul, de szinte mindig nem tulajdonítanak kellő jelentőséget, mert fokozatosan normalizálódik. Ez a szakzsargon jól példázza a folytatás mechanizmusát alábecsüld magad vezet a pusztító szokás ami kóros viselkedéshez vezethet.

Mi az a Rebecca szindróma?

A pszichológiában hívják így azt a jelenséget, amikor a partnerünk vagy házastársunk exével szemben féltékenységet érzünk, ez a Rebecca-szindróma.

Az érzelmi intelligencia fontossága, fejlesztése

Egyre többet hallani az érzelmi intelligenciáról. Ha eddig nem volt fontos számunkra az érzelmi intelligenciánk és/vagy nem tudtuk, hogyan lehet fejleszteni, továbbá érdekel bennünket, hogy mely csillagjegyek jók kiugróan ezen a téren, akkor érdemes elolvasni erről szóló mai cikkünket.

A kényszerbetegségek okai

A kényszeres páciensek tolakodó gondolatokat élnek meg, melyek szenvedést okoznak és amelyeket más gondolatokkal vagy tevékenységekkel (kényszercselekedetekkel) próbálnak elnyomni vagy semlegesíteni.