Menü

Nem kerül ennyibe, hogy lefogyj!

Természetesen nem márkák és módszerek ellen beszélek, hiszen minden kerek e világon létező fogyókúra, kúra, diéta, fogyás, étrend-kiegészítő mellett legalább annyi érv szólhat, mint ellene és mindig vannak sokan, akik pont ennek meg annak a módszernek köszönhetik, hogy lefogytak. Ezzel nem is lenne bajom, ha nem érezném sokszor azt, hogy indokolatlanul drága a már így is telítődött piac.

Bármerre fordulok, minimum háromféle fogyókúrás módszerbe ütközöm. Ismerősöm 10 kilót fogyott egy meglehetősen drága rendszerrel, egy bizonyos termékcsaláddal, ami persze dícséretes dolog. Nem lehetett könnyű, viszont elképedtem, mikor meghallottam az árát, pedig valamennyire képben vagyok nőként és életmód-tanácsadóként a fogyókúrák és diéták világában, tudom nagyjából mennyi az annyi, de sokszor még én is meglepődöm.
Szomorúan láttam, hogy a barátnőmnek lelkiismeret-furdalása volt, amiért a továbbiakban nem engedhette meg anyagilag ezt a módszert, s bánatosan közölte velem, hogy kövéren fog meghalni, mert nem lesz pénze lefogyni, pedig ezzel a módszerrel beindult nála a súlycsökkenés, azonban drága hóbortját nem tudta tolerálni a családja. Sokszor eszembe jut Ő, s megfogadtam, ez nem maradhat így! Nem hibáztathatja magát! S nem szabad elhinni, hogy csak ilyen drágán lehet lefogyni! Én pedig segíteni fogok neki.

Mikor megkeresnek koordinátorok, termékforgalmazók, hogy rendeljek ebből és ebből a shake-ből és vitaminból, meg mellé egy másikból, s még ez a gél is nagyon jó lesz a bajaimra. Közben mellette egy rost, de egy multivitamin is kell, ha plusz kiló van, akkor jól jöhet egy zsírégető és még étrendet is ajánlanak mellé, meg valami port, amitől padlót fogok, mert a napi 1 vagy 2 étkezést helyettesítő turmix számomra maga a keserves és lassú éhhalál.
Kedves "rábeszélőm" ecsetelte, hogy milyen jó lesz nekem a két turmix, mert reggel nem kell semmit sem ennem, úgysincs időm rá, csak bekeverem, megiszom és rohanok tovább, ha délben éhes vagyok, arra ad egy energiaszeletet, mert nem szükséges leülni ebédelni, a "csodacsokijában" pedig pont azok a tápanyagok vannak, ami nekem kell, este meg pláne nem lesz időm vacsorázni, egy újabb shake a megoldás, még főznöm sem kell, még rágni sem, csak lenyelni és kész.

Anyukám szokta mondani, hogy "sokan a döbbenetet összekeverik a csodálattal". Halkan csak annyit válaszoltam neki, hogy én szeretek rágni. Szeretek enni. Van időm rá. És főznöm mindig kell, mert van két gyerekem. Az árát pedig nem tudtam szó nélkül lenyelni, a havi adag, mindenféle vitaminokkal megturbózva a 80 ezer forintot kóstálja. Fejemhez kapok. Ki engedheti ezt meg magának a mai világban? "Rábeszélőm" azonnal helyre is tesz sértődötten: " hát képzeljem el, hogy nagyon is sokan. Neked nem fontos az egészséged?" - kérdezi szemrehányóan. És itt szakad el az a bizonyos cérna.

Kérem szépen: 10 éve váltottam életmódot. Egy zabliszttel és egy édesítővel kezdtem, ma is azzal működöm, létezik sok diétás élelmiszer, minden pénztárca kérdése, de az alap egy természetes jobbfajta édesítő, egy univerzális zabpehelyliszt és egy kókuszzsír. Rost tablettám nincs, de van útifűmaghéjam, amivel egy evőkanálnyit vízbe keverek reggel és azonnal felhörpintem. (ezt gyorsan kell csinálni, mert zselésedik) Zsírégető? Hmm. Bizony nekem mind pajzsmirigybetegnek még mindig felháborító, hogy ennyi önjelölt táplálkozástudós és "orvosjelölt" létezik. Anyu 40 éve dolgozik az egészségügyben és rettentő fejmosást kapok, ha valami vitamint, vagy étrend-kiegészítőt önjelölt szakértőktől akarok vásárolni a netről. Valahol igaza van. Egy pajzsmirigybetegnek tilos bármiféle pörgető, az alulműködőknek a koffeintabletták és még sorolhatnám.

A turmix jó dolog, szoktam gyümölcsturmixot készíteni a fiaimnak és férjemmel iszunk protein shaket edzés után, de nem étkezés helyett! Energiaszelet ebédre? Hát hol marad a főtt étel, a főzelék, a hús, a zöldség, a gabona? Számtalanszor eszem cukormentes müzliszeletet uzsonnára, de egy energiaszelet elég egy étkezés helyett?

Akárhogy is nézem, azzal ugyan nem tudok vitatkozni, hogy egy természetes édesítő drágább, mint a cukor, vagy a zabliszt drágább kicsit, mint a fehér liszt (nem olyan sokkal!) és a kókuszolaj sem egy étolaj-szintű árban van, de ezek beosztva elég sokáig használhatóak, beoszthatóak, így van, mondom, mert tudom. Két gyerek mellett nem költhetek magamra havi 80 ezret, hogy egészséges legyek és lefogyjak. Nonszensz. Ha tényleg sokan megtehetik, valamit én csinálok rosszul. De napi fél óra sporttal, sok salátával, kevés gyümölccsel, lassú felszívódású szénhidrátokkal, húsokkal, hallal, tejtermékekkel, napi 150 gramm maximális szénhidrátbevitellel, vagy 1500 kalóriás étrenddel simán le lehet fogyni. Nekem tökjó a rántotta is zöldségekkel vagy egy kis sajt és joghurtos salátaöntet a salátámra, a reggeli almás-fahéjas vagy kakaós zabkásámat pedig nem tart tovább elkészíteni, mint a csodaturmixot.

Ne gondoljátok azt, hogy csak drága divatos módszerekkel, porokkal, levesekkel lehet lefogyni, ráadásul ki tudja mi minden van abban. Sokkal jobb, amit magunk készítünk, s igen, lehet, hogy lassabban fogunk lefogyni, nem egy meg két hét alatt, viszont természetes és olcsó módszerekkel, kitartóan, szépen, türelmesen és koplalás nélkül. S ami még fontosabb: a leadott kilók nem jönnek vissza, mert ez hosszútávon is finanszírozható.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.