Menü

Egészséged megőrzése tanévkezdés után

Ahogyan elkezdődik a tanév, mindenkire ránehezedik a karácsonyig tartó kemény munka súlya. Teljesíteni kell az iskolában, munkahelyen, egyetemen, miközben a nappalok rövidebbek, az éjszakák hosszabbak, a hőmérséklet alacsonyabb, a ruhák pedig vastagabbak. És ahogyan fogy a nap hossza, egyre fogy belőlünk is az energia, vagy a kezdeti lelkesedés. De hogy ne merüljünk ki októberig teljesen, érdemes pár dolgot megfogadni.

Pótold a vitaminokat!

A vitaminok pótlása nem merül ki a naponta beszedett multivitaminokban. Változatos étrenddel, gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával is hozzá kell járulnunk vitaminkészletünk fenntartásához. Ebben a rendszeresség és az odafigyelés különösen fontos.

Mozogj sokat!

Ezalatt nem azt értem, hogy feltétlenül járj el a konditerembe akkor is, ha már alig állsz a lábadon. Csupán azt, hogy figyelj arra, akármilyen munkát is végzel, akármennyit tanulsz is, mindig legyen időd legalább egy húsz perces levezető sétára vagy futásra, esetleg egy kis jakuzzizással egybekötött úszásra. Ez az óvodás gyerekek számára is nagyon fontos. Ha minden nap egy kicsit közösen mozognak a szülőkkel ovi után, esetleg direkt sétálva mennek haza, az a tüdejüknek és az agyuknak is jót tesz, ráadásul jobban is tudnak aludni egy kis mozgás után.

Egyél rendszeresen!

Nagyon nehéz egy rohanós hétköznapon betartani, hogy rendszeresen együnk, egy étkezés se maradjon ki, és elkerüljük a nassolást, de nem lehetetlen. Ha hajlamosak vagyunk elfeledkezni a napirendünkről, állítsunk be a nap elején vagy előző nap végén ébresztőket, amelyek figyelmeztetnek az étkezés időpontjára. Fontos az is, hogy legalább két-három napra előre tervezzünk, így elkerülhetjük a monoton étrendet.

Pihenj eleget!

Pihenés alatt a lehető legnagyobb kikapcsolódást értjük. Hiszen az nem pihenés, amely során még fejünkben van a holnapi tanulnivaló, vagy a következő napi munka. Napi 8 óra alvás elég, de az teljen sötétben, csendben. Fontos az is, hogy reggel adj időt magadnak a felébredésre. Kelj egy kicsit korábban, igyál egy kávét, esetleg zuhanyozz le, reggelizz meg, hogy fokozatosan induljon be a napod. Este pedig igyekezz időben lefeküdni!

Ha figyelsz ezekre az apró dolgokra, akkor könnyebben fogod abszolválni az eléd kerülő kihívásokat, és nem fáradsz el olyan hamar az évkezdés után.

Szerző: Varga Ágnes Kata

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.