Menü

Róbert Gida és az örök gyerekkor

A tévés emlékfoszlányok láthatatlan életfaluvá varázsolták egy generáció minden tagját. Az amerikai akcióhulladékok, a tévésorozatok és a youtube dömping előtt a közös vizuális ingeradag alapjait a rajzfilmek tették ki. A Tom és Jerry, a Flinstone család és a Disney mozi délután olyan homogén élményt adott, hogy most is önfeledt mosollyal emlékszünk vissza mozgóképes rácsodálkozásunk eme ártatlan időszakára. A producerek ebből merítkezve már piacra dobták a Hupikék törpikék és a Maci Laci élőszereplős animációját is. A Disney sem akar kimaradni és A.A.Milne világhírű Micimackójának is újabb része jelentkezik a mozikban.

Ezúttal meglepő módon egy élőszereplős darab készült. Az előjelek kiválóak voltak. Először is megnyerték a filmnek az Én, a Pán Péter rendezőjét és a legprofibb skót színészveteránt, Ewan McGregort az idős Róbert Gida szerepére. Az animációs bevezető is elég hangulatosra sikerült. Az alapfelállás azonban csavart egyet a dolgon és meghagyta plüssállatoknak a Százholdas Pagony lakóit. Ami egyrészt tisztelgés az eredeti mű felé, hiszen ott is valós otthoni, az író fiának, gyerekjátékai jelentették a karakterek alapját. Azonban ez a vásznon roppant furán hat. Habár már nem tudok és nem is akarnék egy 6-10 éves fejével gondolkodni, de talán jobb lett volna ha vagy csak animáció vagy csak élőszereplős feldolgozást láthatnánk a moziban.

Nagyon bizarrul hatnak a beszélő plüssfigurák főleg a történet londoni részeinél. A sztori mondanom se kell túlontúl amerikaira sikerült. A munkája és a családja közti őrlődő immáron felnőtt Róbert Gida apaként próbál helytállni. A helyzet fokozódik és hirtelen feltűnik az örök ifjú Micimackó a színen, aki több kárt csinál, mint hasznot. Főhősünk meghasonlik és kezdetét veszi a kaland a gyerekkori emlékeken keresztül egy jobb jelenbe. A történet bájosan cuki, de semmi több. Igazán a legkisebbeket célozza meg, akik még tudják tiszta szívvel felfedezni újra és újra a látottakat. A korombeliek nosztalgiája elmarad. Ebbe a világban szinte csak a kicsik érezhetik jól magukat. Ennek az együgyű mackó kalandnak a megtekintése nekünk már csak kiskorú felügyelete mellett vállalható, de vele/velük örömest.

fotók:www.imdb.com szerző: Vass Attila

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Eposzi bolygó foglalás – Dűne: Második rész

A Dűne: Második része máris az idei mozifilmek egyik legnagyobb, és legkomplexebb alkotása lett. Denis Villeneuve kultfilmet és eposzi nagyságú alkotást készített óriási uralkodó házakkal, galaktikus császárral, és egy kisebb sztárparádéval is. Frank Herbert regényéből nem könnyű jó sztorit csinálni, viszont a Dűne 2 olyan összetett nagyjátékfilm lett valamivel több, mint 2,5 órában amit mindenképp látni kell.

Reggae idők mozija

A nagyon várt Bob Marley: One Love -t azaz Jamaica és a reggae egyik kiemelt alakjának amerikai életrajzi filmjét nagyon bepromózták. A zene remek, a színész jól adja a főhőst, még ha kicsit jóképűbb is a kelleténél. A forgatásban bevonták a családot is. Remekmű született, vagy csak egy újabb zenei film a rajongóknak sablon elemekből és rengeteg klisével? Utánajártunk.

Út egy párkapcsolat mélyére és tovább

Justine Triet egy roppant érzékeny rendezőnő, akit a párkapcsolatok dinamikája érdekel, azon belül is az emberi ego empátiával való küzdelme. Fiatal életműve megkoronázást nyert az Arany Pálma-díjas, 5 Oscarra jelölt Egy zuhanás anatómiájával, ahol egy gyilkosság kivizsgálásán keresztül ismerhetjük meg egy író házaspár egykori közös életét. Remek színészek, pazar zene, rideg színek és fojtogató bírósági krimi hangulat. Lássuk a részleteket.