Menü

Madrid, a királyi lazulás

Spanyolország fővárosa, furcsa mód kiesik a látókörünkből, mindenki Barcelonába vágyik. Pedig Madrid friss, üde napos nagyváros az Ibériai-félsziget kellős közepén. Sok buli, laza hangulat és igazi futballörültek tárháza.

A város, amely mesterségesen lett egy új, egyre egységesebb terület közepére telepítve. A város, amelyről mindenkinek a foci jut az eszébe. Kinek Puskás kinek Ronaldo. A város, amely egyiptomi templom részeken keresztül, a mókás meleg buli negyeden át a felhőkarcolókig mindennel ellátott. Ide fújt a szél, ráadásul kétszer is. Hamar feltűnt a helyi lazaság és a madridi életstílus. Az átlag spanyol életérzés minden sarkon, szegletben tetten érhető ebben a szerethető kis nagyvárosban.

A tapasz bárok rengetege, borozók, szalámizó helyek és persze paella (tengergyümölcsei keverve más hússal és rizzsel) tálak minden mennyiségben. Tényleg ilyen klassz hely a nálunk kevésbé ismert Madrid. A királyi palota túlaranyozott, a Prado alapból 6 órás! kaland és helyenként még Picassót is lehet itt-ott találni a városban. A helyi hangulatért örök hála a helyi magyar delegációnak, aki feldobták az itteni kalandjaim. Természetesen, ha felocsúdunk kis rövid semmiségekben a napsütésben sétáló hölgykoszorúk adta endorfintól és kibuliztunk magunkat juthat idő egy kis plusz útra is. Irány Toledo. Alig egy óra, de nagyon megéri. A Don Quijote otthona meseszép és nagyon hangulatos. Remek kis utcák és sok ajándékbolt tarkítja a középkori érzést sugalló várost. A tájat nézve mintha a híres könyvbe csöppennénk.

Irány vissza, padló gáz. Madrid ismét csak rám figyelt. A kedves tömött főteréből kifutó széles utcák látképét, csak az ott elvileg legálisan strihelő afrikai és román dolgozó hölgyek sorai rontották el egy kicsit. Azonban mindenki olyan laza, hogy ezen könnyen túl lehet lépni. Még pár fotó a helyi szobrokkal, majd jöhet a főfogás. A jó öreg mindent behálózó turista buszozás csak az előétel, majd következett a Real stadionja.

A szentély, az igazi királyi székhely, a velünk élő modern történelem. Hihetetlen profizmus lengi át az egész létesítmény együttest, amely helyi múzeumában méltó emléket állít az egykori, részben magyar, sztároknak. Igen, igaz a legenda, Puskás képeinek tényleg van egy folyosó része a stadionban, legyünk rá büszkék. Az esti bl meccs pedig leírhatatlan hangulatú, még ha a kakasülőre is szólt a fű alatt szerzett jegyünk. A csapat nyert én pedig nem győztem kattintgatni. Az egyik helyi sportbár kulturált meglátogatása után jött a nem várt könnyes búcsú. Az Európa legmodernebb metrójával rendelkező spanyol főváros finoman még legyintett felém. És megkért, hogy mondjam el mindenkinek bárki bármit mond: lehet, hogy Barcelona a legmenőbb, de a királyi Madrid bulis, szabad, nyitott kedves hely sok látnivalóval. Kár kihagyni.

/Szerző és képek: Vass Attila/

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Agatha Christie - Az Alibi

Az angol címmel megjelent Ordeal By Innocence Agatha Christie azonos című regényének legújabb minisorozatos feldolgozása. Az alkotás magyarul Az Alibi címet kapta, és alapvető témája az ártatlanság pszichológiája, valamint az ehhez való emberi viszony. Mindezt pedig már egy sokszor látott gazdag brit családon keresztül mutatja be a sorozat, jó néhány helyen modernizálva a történetet.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.