Menü

Idősek étrendje

83 éves a nagymamám. Annyira szeretem, mikor mandulába forgatott hússal és dióba panírozott cukkinivel, zabpehellyel készített fasírttal, cukormentes gyümölcslekvárral vár. Ugyan nem érti, miért nem eszek "rendesen", mégis sok ételt elkészít reform módon a kedvemért, s ebben az a jó, hogy akkor ő is így eszik, s az én diétás sütijeimet is megkóstolja. Ezért, pedig már megérte "különcködnöm" a rokonságban.

Dietetikusok egybehangzó véleménye szerint, idősödő korban is figyelni kell az étrendre. Ebben a korban is számos élettani változás zajlik a szervezetben, az alultápláltság és a túltápláltság egyaránt veszélyes lehet.

Az időskori étrendben a szervezetnek valamennyivel kevesebb energiára van szüksége, ellenben nagyobb a fehérjeigénye, a csontritkulás miatt pedig magasabb kalciumbevitel ajánlott. Napi rendszerességgel javasolt a húsok, tojás, tejtermékek fogyasztása. Fehérje bevitelre nagyon sok lehetőség van, mert a felsoroltakon kívül a hüvelyesek a tofu, a magvak mind- mind magas fehérje tartalmúak. A mandula, a megemelkedett kalcium szükséglet miatt is egy fontos élelmiszer. Ebben a korban is elmondható, hogy naponta többször kevesebbet kell enni. Étkezéseik száma lehetőleg legyen napi öt, ezalatt, több kisebb étkezés értendő.

A diéta szó jelentése étrend, melynek célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás, időskorban is. Gyakran hangoztatom és minden életkorra igaz, hogy betegségeket sokkal kevesebb energiaráfordítással előzhetjük meg, helyes életmóddal, mint amennyi energiát felemészt a helytelen étrend és mozgásszegény élet miatt kialakult betegségek kezelése.

Az idős kor előrehaladtával csökken az emésztés és a felszívódás hatásfoka, romlik a tápanyagok hasznosulása, ezért fontos, hogy változatos és tápanyag dús legyen az étrendjük.

Az időseknek kevesebb energiára van szükségük, mint a fiataloknak, a vitamin és ásványi anyag szükségletük azonban változatlan. Az öregedéssel lassul az anyagcsere, a bevitt vitaminok nehezebben hasznosulnak.

Hiányos fogazat esetén sem kell megijednünk, pépesítve, ledarálva, turmixolva sokféle egészséges étel elfogyasztható. Az Omega-3 zsírsav fogyasztására is oda kell figyelni, ezért a halak heti rendszerességi fogyasztása javallott. A lassúbb anyagcsere miatt, a rostok jelentősége elsődleges, a teljes őrlésű lisztből készült kenyér, a zab, a magasabb rosttartalmú pékáruk mellett sok zöldség, gyümölcs fogyasztása ajánlott.

Az idősek lehet, hogy gyakran elfelejtenek inni, ezért a folyadékot érdemes kikészíteniük, hogy szem előtt lehessen.

Nem könnyű feladatra vállalkozunk, mikor idősek étrendjét próbáljuk picit - talán a megszokottól eltérő - egészségesebb, reform irányzat felé terelni, s nem is célunk a szépkorú nagyszüleink ételeinek teljes "megreformálása", hiszen életük időskori szakaszában már nem szívesen veszik, ha étkezéseikben korlátozzuk őket, s anyagilag sem áll rendelkezésükre akkora keret. Azonban azért, hogy még sokáig velünk lehessenek, érdemes becsempészni néhány egészségesebb ételt, elkészítési módot a mindennapjaikba.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!