Idősek étrendje
- Dátum: 2018.07.13., 22:43
- Martinka Dia
- alultáplált, anyagcsere, ásványi anyag, betegségek, csontritkulás, cukkini, cukormentes, darál, diétás, dietetikus, dió, életmód, élettani, emésztés, energia, energiaráfordítás, étel, étrend, fasírt, fehérjeigény, felszívódás, fogazat, folyadék., gyümölcs, idős kor, időskor, kalciumbevitel, lassul, mandula, mozgásszegény, nagymama, öregedés, pép, reform, rendszeres, rokonság, rost, süti, tejtermék, tojás, túltáplált, turmix, veszélyes, vitamin, zabpehely, zöldség
83 éves a nagymamám. Annyira szeretem, mikor mandulába forgatott hússal és dióba panírozott cukkinivel, zabpehellyel készített fasírttal, cukormentes gyümölcslekvárral vár. Ugyan nem érti, miért nem eszek "rendesen", mégis sok ételt elkészít reform módon a kedvemért, s ebben az a jó, hogy akkor ő is így eszik, s az én diétás sütijeimet is megkóstolja. Ezért, pedig már megérte "különcködnöm" a rokonságban.
Dietetikusok egybehangzó véleménye szerint, idősödő korban is figyelni kell az étrendre. Ebben a korban is számos élettani változás zajlik a szervezetben, az alultápláltság és a túltápláltság egyaránt veszélyes lehet.
Az időskori étrendben a szervezetnek valamennyivel kevesebb energiára van szüksége, ellenben nagyobb a fehérjeigénye, a csontritkulás miatt pedig magasabb kalciumbevitel ajánlott. Napi rendszerességgel javasolt a húsok, tojás, tejtermékek fogyasztása. Fehérje bevitelre nagyon sok lehetőség van, mert a felsoroltakon kívül a hüvelyesek a tofu, a magvak mind- mind magas fehérje tartalmúak. A mandula, a megemelkedett kalcium szükséglet miatt is egy fontos élelmiszer. Ebben a korban is elmondható, hogy naponta többször kevesebbet kell enni. Étkezéseik száma lehetőleg legyen napi öt, ezalatt, több kisebb étkezés értendő.
A diéta szó jelentése étrend, melynek célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás, időskorban is. Gyakran hangoztatom és minden életkorra igaz, hogy betegségeket sokkal kevesebb energiaráfordítással előzhetjük meg, helyes életmóddal, mint amennyi energiát felemészt a helytelen étrend és mozgásszegény élet miatt kialakult betegségek kezelése.
Az idős kor előrehaladtával csökken az emésztés és a felszívódás hatásfoka, romlik a tápanyagok hasznosulása, ezért fontos, hogy változatos és tápanyag dús legyen az étrendjük.
Az időseknek kevesebb energiára van szükségük, mint a fiataloknak, a vitamin és ásványi anyag szükségletük azonban változatlan. Az öregedéssel lassul az anyagcsere, a bevitt vitaminok nehezebben hasznosulnak.
Hiányos fogazat esetén sem kell megijednünk, pépesítve, ledarálva, turmixolva sokféle egészséges étel elfogyasztható. Az Omega-3 zsírsav fogyasztására is oda kell figyelni, ezért a halak heti rendszerességi fogyasztása javallott. A lassúbb anyagcsere miatt, a rostok jelentősége elsődleges, a teljes őrlésű lisztből készült kenyér, a zab, a magasabb rosttartalmú pékáruk mellett sok zöldség, gyümölcs fogyasztása ajánlott.
Az idősek lehet, hogy gyakran elfelejtenek inni, ezért a folyadékot érdemes kikészíteniük, hogy szem előtt lehessen.
Nem könnyű feladatra vállalkozunk, mikor idősek étrendjét próbáljuk picit - talán a megszokottól eltérő - egészségesebb, reform irányzat felé terelni, s nem is célunk a szépkorú nagyszüleink ételeinek teljes "megreformálása", hiszen életük időskori szakaszában már nem szívesen veszik, ha étkezéseikben korlátozzuk őket, s anyagilag sem áll rendelkezésükre akkora keret. Azonban azért, hogy még sokáig velünk lehessenek, érdemes becsempészni néhány egészségesebb ételt, elkészítési módot a mindennapjaikba.
Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?
A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.
Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel
A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!
A kígyóuborka meglepő hatásai
A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.
A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai
Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?
Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel
Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!