Menü

Fontos tudnivalók a csokoládéról

A csokoládé kakaóbabból készül, amely Ázsia, Dél-Amerika és Afrika egyes részein terem meg. Dél-Amerikában valószínűleg a gyarmatosítások előtt is ismerték és használták a csokoládét, melyet italként fogyasztottak, és gyógyító erőt tulajdonítottak neki. A nagy földrajzi felfedezések után Európába is bekerült ez a termék, de egyelőre csak a királyi udvarba és az előkelők szalonjaiba. A 18. század során szilárd formában is elkezdték gyártani különböző manufaktúrákban. A 19. századra pedig kialakult a csokoládé mai formája.

És hogy miért hasznos? Egyrészt az antioxidáns-tartalma miatt. Az antioxidánsok szerepe a szervezetünkben igen jelentős. Ezek az anyagok felelősek, ugyanis az ereink karbantartásáért, az érelmeszesedés megakadályozásáért. Az antioxidánsok közül különösen a flavonoidok előfordulása nagyon magas a kakaóbabban, és ezáltal megtalálható a belőle készített, magas kakaótartalmú étcsokoládékban is.

Miért van az, hogy nem minden csokoládé ilyen egészséges? Nos, a hagyományos csokoládé előállításához a kakaóbabon kívül kakaóvaj és cukor kell, de ma már nem így gyártják a csokoládét. A keserű csokit ,viszont sokan nem szeretik, ezért több kakaóvajat, cukrot, és egyéb ízesítőket (pl.: tejet) adnak hozzá a gyártók. Ezen kívül ma már ízesített formában a legnépszerűbb a csokoládé, így a töltelékhez adott cukor és egyéb anyagok „rontják” a csoki minőségét, legalábbis egészségügyi szempontból. De ma is kaphatóak olyan prémium csokoládék, amelyeknek a kakaótartalma 70% körül mozog. Szóval, ha teheted, az ízesített töltött csokoládék helyett, olykor fogyassz magas kakaótartalmú termékeket is, az érrendszered egészségének megőrzése érdekében.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?