Menü

Fenntartható egészség– életmódváltás tartósan

Legtöbbünk, már biztosan kipróbált legalább egy fajta diétát, vagy életmódváltásba kezdett, de valahogy mégsem sikerült tartósan megőrizni a szokásokat. Íme néhány tipp, amivel segíthetjük az egészséges életmódunk fenntartását hosszútávon.

Elhatározás

Talán nevetségesen hangzik, hiszen olyan egyszerűnek tűnik, azonban mégis ez az egyik legfontosabb lépés. Az a baj, hogy legtöbbször csak mondjuk, hogy elhatároztuk magunkat, miközben, mélyen belül, kiskapukat keresünk. Persze, reális célokat tűzzünk ki, hiszen, ha lehetetlen célokat állítunk, csalódottak leszünk, ha nem sikerül. Még ha tudjuk is, hogy eleve teljesíthetetlen az elvárásunk magunk felé, így pedig a motivációnk is csökkenni fog.

Rendszeresség

Egy életmód fenntartásának egyik kulcsa a rendszeresség, a szokások kialakítása. Ebben sokat segít, ha kialakítunk egyfajta rutint, például: mindig ugyan akkor reggelizünk, vagy vesszük be a napi multivitamint. Egy idő után, már gondolkodás nélkül, természetesen fog jönni az adott cselekvés és ez igaz a testmozgásra is. Eleinte, persze kicsit furcsának tűnhet, hogy szinte naptárban vezetjük, mikor megyünk sétálni, futni vagy éppen biciklizni, de egy idő után már hozzászokunk és igényelni is fogjuk, ha esetleg kimaradna valamelyik nap.

Mértékletesség

A legtöbbször a jojó effektus mögött az áll, hogy túlzásokba esünk. Túlságosan megvonjuk magunktól a tápanyagot és amit szeretünk, aztán pedig a kiéhezett szervezet mohó módon elraktároz mindent egy-egy nagyobb falás alkalmával. Nem kell csirkemellen és zöldségen élni, azonban figyeljünk a mértékletességre.

Víz, víz, víz

A megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nemcsak a szervezetünk folyamatos hidratáltsága miatt fontos, hogy eleget fogyasszunk egy nap, hanem amiatt is, mert az anyagcsere folyamataink legtöbbje vizet igényel, így sokkal jobb és gyorsabb lesz az emésztésünk, így pedig a fontos tápanyagok felszívódása is könnyebb. Nem mellesleg kikerülhető vele az is, hogy túl sokat együnk, mert „megkívánta a szemünk”.

Minden jobb, mint a semmi

Rossz hozzáállás az, hogy ha nem megy mondjuk az edzés, kihagyjuk, vagy ha egy picit „csaltunk” a diétán, akkor mehet a kukába az egész. Mindig lesznek jó és kevésbé jó napok, nem baj az, ha néha elengedjük magunkat. Viszont, egy kevésbé intenzív edzés is jobb, mint a semmittevés, és egy kis nasi is jobb, mintha egész nap pizzát ettünk volna. Itt leginkább a kitartásunkra és a magabiztosságunkra van szükség.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.