Menü

Kullancs, szúnyog és társai

Bevallom eredetileg a spórolásról akartam írni, arról, hogy hogyan lehet spórolni nyaralás alatt, erre a témára gondoltam, de hangosan felnevettem, mert ez nem lenne tőlem hiteles, én nem tudok spórolni, szóval lapozzunk. Erről, majd ír más.

Viszont azt hiszem az egyik legaktuálisabb és számomra legidegesítőbb probléma napjainkban (bár nem egy különösen érdekfeszítő, ám annál nagyobb gond) a szúnyogok és kullancsok elleni harc. Már nem tudom, mit tegyek. Két gyerekem van, állandóan az erdőt járjuk, ha meg mégsem, akkor az erdőnél lévő kis focipályán múlatjuk az időt, s amíg ők futkároznak, engem megesznek a szúnyogok.

A gyerekeket beoltattuk kullancs ellen, s folyton kenem-fújom rájuk a vérszívók elleni cuccot, de nem mindig hatásos. Van, hogy a saját szagomat nem bírom elviselni, annyit fújtam magamra a rovarriasztóból, a szúnyog mégis röhögve legyint, és ugyanúgy megkörnyékez, majd próbál megcsípni.

A kullancsoktól jobban félek, - pláne, hogy egyre több köztük a fertőzött - fontos lenne tudni néhány ötletet, hogy elriasszuk őket. Nos, akkor vegyük fel a harcot, mert van itt pár tanács, amivel természetes módon védekezhetünk a szúnyogok ellen:

Első és leglogikusabb tipp, hogy fedjük be magunkat, öltözzünk úgy, hogy kevés fogást találjon rajtunk a vérszívó, hordjunk ilyenkor világosabb ruhákat, mert a szúnyogok állítólag a sötét darabokat kedvelik jobban.

Használjunk eukaliptusz- vagy citrusillatú krémet vagy parfümöt, mert ezt az illatot kifejezetten nem csípik. (És akkor remélhetőleg minket sem fognak!)

A citrom, a narancs, a levendula, a rozmaring, a szegfűszeg vagy a borsmenta elrettenti az élősködőket, apró kis üvegcsékben mindegyik illóolaj kapható, ami párologtatókba, gyertyákba is használható.

Többen állítják, hogy ha kis tálba almaecetet tettek, akkor azt a környéket elkerülték a szúnyogok. Érdemes ezt a megoldást is kipróbálni, hiszen nem kerül sokba, és nagyon egyszerűen elkészíthető.

Állítólag a szegfűszeg illata is elűzi a szúnyogokat. Fel lehet tűzni-fűzni valamire a lakásban. Próbáljuk ki ezt is!

A füstölőket is kerülik a vérszívók, aki szereti az illatát és bírja a füstölőket (én sajnos nem), használjon bátran ilyet.

Ha biztosra szeretnénk menni, szedjünk B1-vitamint, mert állítólag nagyon hatásos, garancia semmire nincs, de egy próbát ez is megér.

Alapdolog (miért is nem ezzel kezdtem) a szúnyogháló beszerzése, de ez sem a legjobb megoldás, hiszen szeretünk a teraszra/erkélyre kiülni esténként, de ez már kész öngyilkosság.

Ha jól tudom, a barkácsáruházakban beszerezhető olyan fáklya, mely távol tartja a szúnyogokat, s léteznek erre speciális illatgyertyák is. A teraszra megoldás lehet olyan növények kihelyezése, melyek elriasztják vérszívóinkat, ilyen például a muskátli, a körömvirág, a rozmaring. Léteznek elektromos szúnyogirtók is, mellyel a lakásban védekezhetünk a támadók ellen, ezek is népszerűek.

Bár már a levegőből és a földről is irtják rendszeresen a vérszívókat, még mindig vannak területek az országban, ahol egyszerűen nem lehet kimenni a kertbe, mert még a szúnyogriasztó spray ellenére sem. Néhány szúnyog a szokásosnál is nagyobb, fájdalmasabb csípést hagy maga után, ami nagyon kellemetlen tud lenni. Megnyugtató, hogy komoly betegséget csak nagyon ritkán kaphatunk szúnyogcsípéstől, azért nem árt védekezni ellenük.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.