Menü

Finomságok gyereknapra

Tudom, hogy minden nap szeretjük, etetjük, neveljük, óvjuk, féltjük, kényeztetjük csemetéinket, s igyekszünk mindig fogukra valót az asztalra varázsolni, de gyereknap igazán különleges alkalom arra, hogy valami finomsággal tegyünk a kicsik-nagyok kedvére! Készítsünk nekik valami kényeztetőt!

A gyerekekre fokozottan igaz, hogy a hasukon vezet hozzájuk az út, úgyhogy össze kell szedni magunkat, hogy valami izgalmasat kreáljunk nekik. Rengeteg vicces szendvics készíthető egy kis kreativitással, humorérzékkel, melyhez csupa egészséges hozzávaló áll rendelkezésünkre. Még a rosszabb evő gyerekek is mosolyogva harapnak bele, egy mókás szendvicsbe, partifalatba, melyen olívabogyó, koktélparadicsom, uborka, tojás, felvágottak, salátalevelek, illetve a különböző öntetek (pl. zsírszegény majonéz, cukormentes ketchup) segítségével kreatív arcokat, hajat, szemet, fület vagy akár egy egész képet formálhatunk a tányérra.

A gyerekeket legjobban mindig az édességek hozzák lázba, de nem a chipsre, kólára, cukorkára és csokira kell gondolni. Az egészséges édes ízhez a legmegfelelőbb alapanyag a gyümölcs, melyet pálcákra tűzve, olvasztott csokiba mártva, vagy házi gyümölcsfagylaltként elkészítve, egészen biztosan nem fognak visszautasítani.

Gesztenyegolyókat is alkothatunk egy doboz cukormentes, natúr gesztenyemassza, természetes édesítőszer, kókusztej és egy evőkanál natúr kakaópor és esetleg rumaroma segítségével. A hozzávalókból gyúrható masszát készítünk, majd golyókat formázunk, és esetleg pálcikákra tűzzük, csokiba forgatjuk őket.

A turmixok is egyszerűek, gyorsan elkészíthetőek és egészségesek, gondoljunk egy epres-banános hűsítő italra, vagy egy banános kiviturmixra. A pohár szélére félbevágott gyümölcsöket képzelek el, s akár cukormentes tejszínhabbal, vagy egy kanál vaníliafagyival is feldobhatjuk. Megnézném azt a csemetét, aki erre nemet mond!

Tudom, hogy végtelenül egyszerű, de attól még igencsak nagy kedvenc a császármorzsa, melyet könnyen diétássá tehetünk. Két bögre zabpehely vagy zabkorpa szükséges hozzá, egy bögre zabpehelyliszt, egy bögre tej vagy növényi tej, egy csipet só, vanília aroma, egy citrom reszelt héja és egy fél bögre természetes édesítő (pl. eritrit vagy nyírfacukor). A hozzávalókat sűrű palacsintatészta állagúra keverjük (vízzel hígíthatunk, zabpehellyel sűríthetünk a masszán), majd kevés kókuszolajon teflon- vagy kerámiaserpenyőben megsütjük, fakanállal morzsákra szaggatjuk. Cukormentes lekvárral tálaljuk.

A gyereknap ünneplése mára világszerte elterjedt szokás, május utolsó vasárnapján ünnepeljük. Készítsünk nekik ízletes finomságokat és találjunk ki kedvükre való szabadtéri programokat! Az sem baj, ha ilyenkor mi szülők is átváltozunk kicsit kócos, maszatos, önfeledt gyerekké.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.