Menü

Pillangó hadművelet 2.0-3. Számok és mozgás

Számok

Jelenleg 122 kiló vagyok, a kitűzött célom 88 kiló. 167 cm magas vagyok, ehhez az ideális testsúlyom 52-66 kiló között lenne. Az optimális testsúlynak meghatározott érték 59 kilogramm. A jelenlegi testsúlyom 53%-a zsír. Alapjárati kalóriaégetésem: 2384 kalória. Ez az a mennyiség, ami a testem működéséhez kell, fizikai erő kifejtése nélkül. Mivel irodai munkát végezek, ezért ülő életmódot állítottam be.

A beállított súlyt 2018. 12.24.-ig szeretném elérni. Ez alapján az optimális kalória keretem napi 1021 kalória. Ez heti 1,2 kilófogyást jelent. Nagyobb súlynál (mint az enyém) a heti egy kiló fogyás belefér. Úgyis tudom, hogy az elején az ember gyorsan halad, aztán jön egy stagnálás, utána, ha ügyes vagyok, akkor elindul újra a fogyás. Nem akarok nagyon lefogyni, szeretném, ha maradnának domborulataim, ezért 35%-os testzsír mennyiség a célom. Számomra az ideális alak Ashley Grahamé. Ő az a plus size modell, aki alapján a plus size barbie elkészült. Szerintem ő gyönyörű! Egyébként ő 175 cm magas és 95 kiló.

A napi tápanyag szükségletem optimálisan :56 g fehérje, 139 g szénhidrát, 37 g zsír. Hogy honnan tudom ezeket a számokat? Patikában voltam méredzkedni, ott a testzsírt is meg lehet mérni. A többi adat a kalóriabázisban beállított célom után, az oldal számolta ki nekem. Nagy segítség!

Nagyon fontosnak tartom, hogy lemérjem a mellem, csípőm és derekam, illetve combjaim és karom térfogatát is, ugyanis lehetnek olyan időszakok, mikor a mérleg nem moccan. Ez azért fordulhat elő, mert az izom nehezebb, mint a zsír, és az edzésnek köszönhetően valószínűleg a zsír-izom összetétel aránya is változni fog. Fontos, hogy zsírt veszítsek, ne pedig izmot! Szóval most is követem azt, hogy szénhidrátot főként délelőtt igyekszem fogyasztani, délután pedig fehérjét és zsírt leginkább, és minimális szénhidrátot (zöldségek formájában).

Fontos az is, hogy eleget igyak, főleg azért mert egyre melegebb is van! Erre is odafigyelek, hogy naponta legalább 2 liter folyadékot bevigyek! Itt nagyon fontos, hogyha kávét fogyasztunk,- én pedig, rendszeresen- akkor egy pohár kávéhoz legalább egy pohár vizet is megigyak, hiszen a kávé elvonja a vizet a szervezettől.

Szerintem a kávé jót tesz testsúlycsökkentés idején is. Azonban arra oda kell figyelni, hogy hogyan isszuk. Nyilván nem szabad cukorral, a tejet pedig bele kell számolni a napi kalóriakeretbe!

Mozgás

Utálom. Rettenetesen. Az iskolai testnevelés arra volt jó, hogy megutáltassanak velem mindenféle sportot. Eleve rossznak tartom a rendszert, hogy minden gyerektől ugyanazt a szintet várják el, és az egyéni jellegzetességeiket nem tartják szem előtt. Emiatt, rengeteg negatív élményem van a sporttal kapcsolatban. Éppen megvolt a kettes mindig, kivéve azokat az éveket, amikor valami értelmeset is lehetett csinálni. A kislabda dobás ment, a tigrisbukfenc is, és ha labdajátékokról volt szó (a pókfoci kivételével) azzal se volt gond. Futni utáltam, mert nagyon hamar fájt mindenem és szúrt az oldalam, nem kaptam levegőt, a gimnasztika és a kötélmászás minden formája esélytelen volt. Persze nagyrészt a futást és a tornát erőltették. Meg félévente, az ezeket is tartalmazó felmérőket.

Emiatt nehéz rávennem magam a sportra. Ugyanakkor nem vagyok tohonya típus, mindig csinálok valamit. A háztartásban, ide megyek, oda megyek, sétálok a kutyusommal. Ha sokat kell ülnöm, az számomra nagyon unalmas. Ha itthon filmezek az is kihívást jelent, hogy másfél órát nyugton legyek. Nem is szoktam.

Sétálni nagyon szeretek, emiatt elég sokszor gyalog megyek. Van lépésszámlálóm, eddig nem jutott eszembe, hogy lemérjem, hogy hány lépést teszek meg egy nap, de holnap ennek is eljön az ideje.

A jógát szeretem, aerobicoztam (itthon DVD-re) és kondiba is jártam egy időben. Kondi bérletet addig nincs értelme venni, míg rá nem szokom a napi sportra. Tehát most ez a cél: napi 15 perc sport. Tudom nem sok, de eddig nem sportoltam. Ha ez sikerülés rendszeres lesz, akkor tovább emelem az időt. Napi fél órára.

A következő bejegyzésben arról lesz szó, hogy miket eszem reggelire. Lesz pár recept ötletem is gyors, kalóriaszegény reggelikre!

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

A gyerekednek ártasz azzal, ha túl engedékeny vagy vele

A gyerek irányába tanúsított állandó és érzékeny válasz- és szolgálatkészségünk természetes, szeretetteljes és odaadó magatartásnak tűnik, éppen ezért olyan könnyű beleesni a csapdájába. Kutatások szerint ugyanis az engedékeny szülők gyerekei éretlenek, önállótlanok és gyakran agresszívek is lehetnek.

Ezerszínű társadalmi közöny

Válságok egész sora zajlik a szemünk előtt úgy, hogy közben látszólag semmit sem tehetünk ellenük, és van, hogy nem is teszünk. Ráadásul gyakran már nem is nevezzük őket válságnak, mert szinte a mindennapjaink részévé váltak és olyannyira összefüggnek egymással, hogy külön-külön nem is lehet róluk beszélni. Ezek pedig történhetnek mind egyéni, mind társadalmi szinten.

Egy maximalista élete – egy anyai „blogbejegyzés” az újévre

Azt a világot éljük, hogy ha valamiben nem vagy a legjobb, akkor lehet, hogy mást keresnek a helyedre. Legyen ez magánélet vagy munkaviszony, pedig a maximalizmus nem vezet egészséges élethez.