Menü

Szóbeli érettségire készülök – mit tegyek?

Bár az érettségin sok múlik, és a legtöbbeknek nagyon nehéz teljesíteni, a helyzet mégsem olyan rossz, mint azt gondoljuk. A siker kulcsa nem a hajnal kettőig tartó tanulásban van, hanem a mértékkel való, hasznos és okos tanulásban. A tanulás módszerét szintén meg kell tanulni, ki kell fejleszteni, de ami biztosan nem lesz jó, az a pánikszerű tanulás. A szóbeli érettségikig még van egy hónap, amit ha okosan használsz ki, nem lesz okod a végén az aggodalomra.

Ha esetleg emelt érettségit is teszel valamiből, akkor az idő megoszlása nem a legjobb: van majdnem egy hónapod az emelt szóbelire tanulni, és alig egy vagy két heted az összes középszintűre. A taktikusok egyszerre tanulnak mindkettőre, ám ez nem feltétlenül jó módszer. Az agyunk úgy van felépítve, hogy könnyebb legyen elraktároznia az információkat, amelyek összefüggnek. Tehát ha egyszerre egy tantárgyra tanulunk, akkor sokkal több mindent meg tudunk jegyezni, mint akkor, ha egyszerre többre is készülünk. Ezért bármilyen nehéz is, próbáld megállni, hogy nem ömlesztve, hanem rendszer szerint tanulj. Az agyad egy idő után hozzá fog szokni a rendszerhez.

A tanulás sokkal egyszerűbb olyankor, amikor a saját módszereid szerint csinálod. Csinálj belőle kvízjátékot, írj tanulókártyákat, mondd fel a macskádnak vagy egy barátnődnek a tételeket! A lényeg, hogy ne ülj napi 8 órát az íróasztalnál azzal próbálkozva, hogy szóról szóra bemagold a kidolgozott tételedet. Ha a lényegre koncentrálsz, és kicsit feldobod a tanulást, akkor sokkal könnyebben szánod rá az időt.

Ha lámpalázas vagy, tükör előtt vagy diktafonnal gyakorold a szöveget, és próbálj arra figyelni, hogy ne ijesszen meg az sem, ha tévesztesz. Az érettségi bizottság a lehető legjobb indulattal fog feléd fordulni, de ehhez neked is a lehető legtöbbet kell kihoznod magadból. Ha mindent becsülettel megtanulsz, a válaszok úgyis jönni fognak. Töltsd tehát okosan ezt az egy hónapot, de semmiképp ne görcsölj rá!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

Flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség konfliktuskerülő, nyugalmas, rohanástól és feszültségektől mentes életmódot folytat, s mindent elkövet azért, hogy ezt meg is őrizze. Soha nem száll szembe senkivel, egyszerűen csak úgy alakítja az életét, ahogy az neki jó legyen.