Menü

Te sem tudsz aludni?

Hullafáradtan ágynak esel. Csend, nyugalom, kényelem. A gyerekeket is ágyba varázsoltad, végre pihenés! - gondolod. Már elszámoltál százig, ám valamiért mégis a plafont bámulod, nem tudsz aludni, ha mégis, akkor óránként felriadsz, folyton az időt nézed.Másnap pedig, alig bírsz kikelni az ágyból és egész nap fáradt, enervált, kimerült vagy. Ismerős?

A rossz alvás korlátozza a test működőképességét, és örömtelenné tesz. Miért nem tud oly sok ember megfelelően eleget tenni az alvás szükségletének? Az alvászavar észrevétlenül, akár évek alatt is kialakulhat. Gyakran csak akkor vesszük észre, mikor már gyakorlott éjszakai bagolyként virrasztunk a laptopunk, telefonunk, vagy a regényünk felett. Szeretnénk pihenni, hiszen a szervezetünk fáradt, de mégsem sikerül elaludni. Több oka is lehet ennek, nézzük az alvászavar okait!

Ha pajzsmirigy működési rendellenességeink vannak, azok közrejátszanak az alvási nehézségek kialakulásában, de cukorbetegség, inzulinrezisztencia is okozhatja, beleszól az alvási rendszerbe a menstruációs ciklusunk, a várandósság. Elalvási nehézséget köszönhetünk a vérnyomásproblémáknak, az időjárási frontoknak, s nagyon gyakran a bennünk felgyülemlő megoldatlan gondjainknak, problémáinknak.

Sokat segíthetünk a helyzeten megfelelő orvosi kezeléssel, odafigyeléssel és meditációval, de gyakran mégis elkövetjük azokat a hibákat, melyek nem könnyítik meg a pihenést. Előfordul, hogy vacsorára többet eszik az ember, mint kellene, s a gyomor ez által túlterhelt lesz, emiatt nem tudunk aludni, vagy elalszunk, ám rémálmok gyötörnek. Kerülni kell a koffeint déli 12 óra után, s minimalizálni az alkoholfogyasztást. Tanácsos a nehéz, fűszeres vagy zsíros ételek kerülése, ezek fogyasztása alvás előtt komoly rosszullétet is okozhat. Az esti éjszakába nyúló televíziózás, s az abban látott tartalmak, esetleg telefonok, tabletek használata sem segíti az elcsendesedést.

Ha azonban a közösségi oldalak hajnalig tartó böngészése helyett sportolnál egy kicsit kora este, majd vennél egy illóolajos (pl. levendula) fürdőt, vacsoráznál valamilyen kíméletes fogást, relaxálnál, némi hangulatjavító zene kíséretében, vagy jógáznál, meditálnál, innál egy pohár meleg innivalót, zenét hallgatnál, minden bizonnyal könnyebben tudnál pihenőre térni.

Nagyon fontos az elalvást segítő körülmények előkészítése és megteremtése. Az alvással kapcsolatos zavarok egyébként, Magyarországon már szinte népbetegségnek számítanak. Ha az alvászavar több mint egy hónapja fennáll, érdemes szakemberhez fordulni, hogy felkutassák az okot, és megoldást találjanak a problémára.

Bevallom, a téma körbejárása során egy érdekes tippel is találkoztam a világhálón. Egy amerikai sorozat első epizódja szerint a titok nyitja a takaró alól kidugott végtagokban rejlik. A videóból az is kiderül, hogy ha szeretnétek hamar elaludni, akkor nincs más dolgotok, mint kidugni a lábatokat a takaró alól. Állítólag azért, mert a lábunkban lévő vérerek felelősek a hő elszállításáért. Tehát segít csökkenteni a testhőmérsékletünket, ami azt jelzi a szervezetünknek, hogy ideje aludni - olvasom a neten. Érdemes tenni ezzel egy próbát, ha meguntad a báránykák számolgatását. Azonban biztos, hogy ha a fent említett néhány apróságra odafigyelsz, a pihentető alvásod garantált. Holnap reggel meglátod!

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.