Csak pár pohárral – miért káros a hétvégi iszogatás?
- Dátum: 2018.05.09., 22:05
- ADH, alkohol, alkoholfogyasztás, egészség, életmód, enzim, másnaposság, megelőzés, méreg, méregtelenítés, szervezet, védekezés, veszélyek
Az emberek évtizedek óta keresik a másnaposság ellenszerét; van, aki a vízre esküszik, van, aki a szénsavas üdítőkre, mások a kenyérre, de biztosat senki sem talált még. Ennek számos oka van: egyrészt mindannyian másképp működünk, másrészt az otthoni kísérletezgetésünk nélkülözi a tudományos alapot és megfontolást.
A megoldást a szervezetünkben kell keresni: az alkoholt egy ADH nevű enzim bontja le, s a bomlástermék okozza a másnaposság érzését. Minél több időt tölt a szervezetünkben az acetaldehid nevű bomlástermék, annál kellemetlenebbül érezzük magunkat, mivel ez az anyag mérgező, a szervezet pedig igyekszik fellépni az általa méregnek vélt anyagok ellen, és azt minél hamarabb kilökni magából. Ez a védekező mechanizmus okozza a hányingert, maga a bomlástermék pedig a fejfájást.
De az alkoholfogyasztásnak nem a másnaposság az egyetlen és legnagyobb veszélye. Mivel az acetaldehid mérgező, nem mindegy, mennyi időt tölt a szervezetben. Ha egyszerre túl nagy mennyiségben fogyasztunk alkoholt, akkor a bomlástermék is több lesz, és több időt tölt a szervezetben. Ilyenkor áll fenn az alkoholmérgezés veszélye. Hosszú távon pedig a lebontás folyamata megterheli a májat, és ez májzsugorhoz, májgyulladáshoz vezethet.
A rendszeres, vagy rohamszerű alkoholfogyasztásnak nemcsak testi, hanem lelki következményei is lehetnek. Kihat a közérzetünkre, hangulatunkra, szorongást és depressziót is okozhat. Persze ezek szélsőséges esetek, de nem árt odafigyelni.
Mindezek tudatában még az orvosok sem tiltják az alkoholfogyasztást, és nehezen is lenne kivitelezhető a tőle való teljes tartózkodás. De mindenesetre, érdemes és ajánlott megfontoltnak lenni, és tudatosnak, még akkor is, ha csak alkalmanként, viszonylag ritkán fogyasztunk alkoholt.
Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel
A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!
Mi az a CGM hajápolás?
A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.
A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai
Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?
Mindent a diszprexiáról
A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.
Fényvédők, smink, napsütés
A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?