Menü

Allergiaszezon, így szeretlek

Mintegy kétmillió allergiás él Magyarországon. Plusz én, az eggyel több. Már évek óta szenvedek a pollenallergiától, volt olyan év, hogy konkrétan be is lázasodtam tőle, annyit fújtam az orrom, s volt olyan is, hogy könnyebben megúsztam némi szipogással és könnyezéssel. De az a nyári-őszi szezon még nem jött el, amely ne gyötört volna meg a parlagfű és társai okozta irritáció okán.

Elsősorban, a modern életvitel a felelős az allergiások számának növekedéséért. Erről Csoma Zsuzsanna, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet allergológus főorvosa beszélt az egyik közszolgálati hírcsatornán, nemrég. A szakember azt mondta, az életvitel mellett, a szelektált érintkezés a környezettel áll a hátterében annak, hogy a fejlett társadalmakban egyre több az allergiás. A betegség bárkinél kialakulhat, a családi örökletesség és a genetikaazonban növelheti a valószínűségét. A mostani időszakban főként a tölgy, bükk, nyír és nyárfa pollenje okoz problémát, melynek kedvez a hirtelen jött meleg idő.

Az allergia genetikai háttere ellen nem sokat tehetünk, de abban van részünk, hogy mit okozunk magunknak. A modern életvitel hatására megváltozott a táplálkozásunk, ennek káros mellékhatásai (rohanó élet, stressz, környezeti-, elsősorban légszennyezés, nem megfelelő táplálkozás) mind fokozzák a szervezetben a szabadgyökök termelődését, ha pedig felborul az egyensúly, kialakulnak a betegségek.

Étrendünkben fontosabb szerepet kellene, hogy kapjon a nyers zöldség és gyümölcsfogyasztás, melyet mesterséges vitaminkészítményekkel próbálunk pótolni, ahelyett, hogy a természeteset választanánk. Dohányzunk, egészségtelen ételeket választunk, allergén ételeket eszünk, kémiai anyagokat használunk, vegyszerekkel dolgozunk. Férjem gyakran figyelmeztetett arra, hogy az allergia kialakulásának egyik fő bűnösének tartja a túlzott higiéniámat, állandó tisztaságmániámat, kozmetikumaimat, s belátom, igaza volt. Egy kis piszok kifejezetten hasznos immunrendszerünk normális működésének kialakulásáért, ezt kisgyermekeink végett is érdemes szem előtt tartanunk.

Természetes módszerekkel is segíthetjük az allergiás reakciók mérséklését, ezek közül említeném az akupunktúrát, a probiotikumokat, az immunerősítést, a tengervizes orrsprayket, az algák nehézfém kivezető és méregtelenítő hatását, sóbarlangokat vagy sóterápiát, sportolást, de hiszek a homeopátiában is, mert rajtam már sokszor segített.

Amikor elviselhetetlen volt pár éve a parlagfűszezon, minden apró szalmaszálba megkapaszkodtam, hogy enyhítsek a szenvedéseimen, gyakrabban mostam hajat és ágyneműhuzatot, kerültem a virágos réteket, friss fűnyírás után nem tartózkodtam a szabadban, nem aludtam és nem utaztam nyitott ablak mellett, illóolajokat használtam és kamillás gőzöléssel próbáltam levegőt kapni. S ha nem volt más választás, mert súlyosbodtak a tűnetek, orrspray és allergiagyógyszer is a segítségemre volt. Étrendemben kerültem a keresztallergiát okozó ételeket, s mindent megpróbáltam, hogy elviselhető legyen az a néhány allergiás hét, ami sajnos a fagyokig is eltart.

Az allergia manapság tényleg népbetegségnek számít. Sajnos évente egyre többen találkoznak ezzel a problémával, amely a modern életvitel hozadéka. Azonban ne adjuk fel. A háztartás körültekintő vezetésével, friss alapanyagokból készült ételekkel, hozzáadott adalékok nélküli étkezéssel sokat enyhíthetünkallergiás tüneteink mértékén.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?