Menü

Nyári Dia és Nagy Alexandra tavaszi tündérek lettek

Folytatódik a JOY magazin jótékonysági programja, a JOY-Tündér, amelynek keretében minden megvásárolt májusi lapszámmal a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet is támogatják az olvasók. A JOY-Tündér nagyköveteiként a Barátok közt két sztárja,Nyári Dia és Nagy Alexandra is szeretnék, hogy minél többen megismerjék az egyesület működését, melynek egyik fő célja a fogyatékossággal élő emberek érdekképviselete és társadalmi beilleszkedésének elősegítése speciálisan képzett segítőkutyákkal.

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet profiljába többféle segítőkutya-típus tartozik, akik interaktív programok keretében nem csak a fogyatékos személyek mindennapjait ismertetik meg az „ép” gyermekekkel és felnőttekkel, de egyúttal segítenek a foglalkozásokon résztvevők szociális készségeinek – a segítőkészségnek, az empátiának és az együttműködő készségnek – fejlesztésében.

„A vakok intézete mellett lakunk, így nap mint nap találkozunk vakvezető kutyákkal” – árulta el Nyári Dia, aki kutyusával, Phoebe-vel öt éve elválaszthatatlan. „Mindig rácsodálkozom, hogy egy kutya és ember közötti egyébként is csodálatos kapcsolat náluk még különlegesebb. Én magam is elgondolkodtam azon, hogy elmegyek egy segítőkutyás képzésre, szívesen foglalkoznék később speciális igényű gyerekekkel óvodákban, iskolákban.”

Dia épp első babáját várja párjával, számára fontos, hogy az újszülött kutyás családba érkezzen. „Rengeteget számít, ha már néhány évesen megtanulunk egy másik kis lényről gondoskodni” – folytatja a Barátok közt sztárja. „Nem csak az állatok szeretetére, az egymás iránti nyitottságra is nevel. Ezért is nagyszerű a NEO munkája, az érzékenyítő foglalkozásokon maga a kutya az, aki a sérült és ép embereket közelebb hozza egymáshoz.”

Nyári Dia

Amikor kicsi voltam, és láttam vakvezető kutyát, anyukám mesélte, milyen sokat segít egy ilyen kutyus a gazdájának” – idéz fel egy gyerekkori történetet Nagy Alexandra.„Akkor bele sem gondoltunk, milyen kevés képzett kutya áll rendelkezésre, pedig nagy szüksége van rájuk a sérült embereknek.”

Kevesen tudják, de míg Magyarországon 232 000 mozgássérült él, addig mindössze 22 mozgássérült-segítő kutya könnyíti meg gazdája életét. 71000 hallássérült emberre 9 hallássérült-segítőkutya jut, terápiás kutyából 354, vakvezetőből 182 dolgozik hazánkban, 32 személyi-segítőkutya „praktizál”, rohamjelzőből pedig mindössze két kutya segíti a rászoruló emberek boldogulását. A segítőkutyák napi 24 órában jelentenek fizikai és lelki támaszt gazdáiknak, egy autista személyi-segítő kutya oldja a szorongást, és a kapcsolatfelvételben is társa autizmusban érintett barátjának.

Nagy Alexandrának sok mozgáskorlátozott ismerőse van, úgy hiszi, nekik is megkönnyítené az életüket egy segítőkutya. „A háziállat bármelyik családban teljes értékű tag lehet, így viszont különösen fontos családtaggá válhat. Nekem két kutyusom van, az egyik 12 éves, ő az édesapám halála óta anyukámmal él, ő lett a társa, megszépíti a mindennapjait.”

Nagy Alexandra

A NEO számos célkitűzése között a segítőkutyák képzése, állatasszisztált terápiák és óvodai, iskolai, munkahelyi érzékenyítők szervezése a fő feladat. A hitvallásuk szerint belülről motivált csapat „együtt, egymásért, másokért” tevékenykedik. Most a JOY olvasóiként, a JOY-Tündérrel vagy az adónk egy százalékának felajánlásával is segíthetünk nekik.

/Nyári Dia fotója: Csányi István;Nagy Alexandra fotója: DogFolio/

Kék zónák

A születéskor várható átlag életkor a Földön a férfiak és nők esetében is 60 és 70 év közé tehető, viszont vannak olyan helyek a bolygón, ahol ezt a számot jócskán túllépik az ott lakók. Ezek a kék zónák.

Sikeres vesetranszplantáció állatból emberbe

Első nekifutásra talán meredeken hangzik, mégis van létjogosultsága az úgynevezett xenotranszplantációnak. Tudósok ezúttal immár második alkalommal ültettek át malacvesét emberi testbe. De hogyan is lehetséges ez?

Lukács Miki: „48 nm-en éltünk két kutyával és két macskával”

Lukács Miki és Peller Anna felelős gazdiként tudják, hogy nem csak saját és gyermekük egészségére kell odafigyelniük, kedvenceiket is számos betegség fenyegeti. Az egyik legalattomosabb ezek közül a szívférgesség, amelyet egyetlen szúnyogcsípéssel elkaphat a kutya, és akár az életébe is kerülhet.

Peller Mariann megoldása hisztihelyzetekre

A hiszti az első helyezett a modern szülők „nevelési parák” listáján.Az új Gyereklélek magazin 25 megoldást kínál nekünk, ezekből szemezgetünk néhányat, és megkérdeztük Peller Mariannt is, ő mit csinál „vészhelyzetben”.

Döbbenes adatok az emberi testről

Mennyit gyalogolunk, hány tonna élelmiszert fogyasztunk el, hányszor ver a szívünk, mennyi időt töltünk a vécén? A BODY Kiállításcélja ehhez hasonló adatok megismertetése, a fantasztikus emberi test aprólékos bemutatása. Íme, néhány tény saját magunkról.