Menü

Egyszerű megoldások magas vérnyomásra

A hipertónia a fejlett országokban már mondhatjuk, népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százaléka szenved, tartósan magas vérnyomástól. Évente csaknem 5000 magyar ember halála írható e betegség számlájára - olvasom a neten, más becslések szerint azonban még ennél is aggasztóbb a helyzet, ugyanis minden 8. halálesetben játszik közre a magas vérnyomás.

Mik lehetnek a kiváltó okok? Nos, a lista egyáltalán nem meglepő: az örökletes tényezőkön kívül, a stresszel járó mozgásszegény életmód, a túlsúly, a magas kávéfogyasztás, az energiaitalok, a dohányzás, a magas só fogyasztás, a helytelen táplálkozás, mind közrejátszanak a magas vérnyomás kialakulásában. Ezt, irodalmi háttér nélkül magam is megmondhattam volna, de utána olvastam, s bár lehet, hogy a tünetek hosszú ideig nem észlelhetőek, a probléma attól még fennáll, s később súlyos következményei lehetnek.

A magas vérnyomásban szenvedők számára azonnali életmódváltást javaslunk.

Az első és legfontosabb, hogy kialakítsuk új életmódunkat, mellyel leadhatunk néhány pluszkilót. Elkezdünk sportolni. A súlycsökkentés mellett, ez a leghatékonyabb módszer a vérnyomásunk helyreállítására. Rugalmassá teszi az artériákat, amik aztán jobban tágulnak, ez pedig magával vonzza azt, hogy csökkeni fog a vérnyomás.

Csökkentjük az ételeinkben a sót, sokan 9-12 gramm sót visznek be naponta, de az ajánlott mennyiség, valójában 3-4 gramm mindössze. Hogyha a só-adagunkat visszaszorítjuk, csökkenhet a vérnyomásunk.

Ha eddig nem győztük meg magunkat a zöldség és gyümölcs fogyasztásának fontosságáról, akkor itt az ideje. A rostban gazdag gyümölcsök és zöldségek jelentősen csökkenthetnek a magas vérnyomáson.

Egészséges nasit a csokis dobozba! Nem minden finomság árt a vérnyomásnak. Kutatások azt bizonyítják, hogy akik keserűcsokoládét fogyasztanak, alacsonyabb a vérnyomásuk, mint azoké, akik nem. Persze nem két kocka étcsokoládé változtat a problémánkon, de nasinak kitűnő választás!

Alkoholt mértékkel! Az alkohol fogyasztásának a visszaszorítása jelentősen csökkenteni a vérnyomását azoknak, akik alkalmakkor megelégedtek egy, maximum két pohárkával.

Hatékony stressz kezelés. No, ez a legnehezebbnek tűnő teendő. Pedig, tudatosan befolyásolhatjuk, léteznek stresszoldó technikák, relaxációs hanganyagok és videók, jóga, meditáció, gyakorlatilag többféle módszert is kipróbálhatunk, megéri!

Mit (t)ehetünk még?

A fokhagyma, a zeller és a hagyma ellazítja az érfalak izmait. Együnk szárzellert, fokhagymagerezdet, esetleg egy fél hagymát. Ezek mind csökkentik a vérnyomást, tágítják az ereket. A méz állítólag az egyik legrégibb orvosság, amelyet az emberek ismernek. Az ókori egyiptomiaknál vérnyomáscsökkentőnek számított. Régi, bevált házi gyógymód magas vérnyomás ellen az almaecet, melyet már régóta alkalmaznak házi praktikaként.

Használjuk a legegyszerűbb, legolcsóbb és hatékony jól bevált praktikákat, kerüljük a rizikófaktorokat, együnk jókat, aludjunk eleget és nevessünk sokat. Jó egészséget!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?