Menü

Lepd meg a párod férfi tortával!

A férfiak nem annyira édesszájúak, mint mi, nők. Persze akadnak kivételek és nagy klasszikus torták, amelyeknek nehéz ellenállni, de azért ha választhatnak egy nagy steak és egy szelet dobostorta között, akkor azt hiszem, a torta veszítene!

Én is születésnappal küzdöttem, és mivel az akkori párom nyári születésű volt, így teljesen kizárt volt, hogy én begyújtom a gáztűzhelyet! Szóval kicsit elgondolkodtam és keresgéltem. Akkor találtam egy online receptes oldalon egy sós tortát, annak a krémje úgy emlékszem, hogy körözött volt. Talán egy félkilós kenyér volt a piskóta, de ebben már nem vagyok biztos. Én tovább fejlesztettem: a piskóta helyettesítésére a tartós „kocka kenyér” a megoldás, a krémet pedig tubusos sajtkrémmel oldottam meg. Tulajdonképpen tehát nem más a férfi torta, mint egy nagy szendvics, amit az tesz különlegessé és ünnepivé, alkalmivá, ahogy díszítjük!

A saját férfi torta receptem következik. Ez húsmentes, tofuval készült. Azonban lehet sonkával, kolbásszal, szalámival, pirított baconnal is készíteni, attól függően a párunk mit szeret! 4 főre elegendő ez a mennyiség, egy kisebb torta lesz belőle.

Hozzávalók: 500 g toast kenyér, 4 tubus (4x100 g) krémsajt, 150 g saláta keverék, 1 kis csomag zöld olajbogyó (paprikával töltött), 1 csomag reszelt sajt parmezán (40 g), 1 csomag (180 g) chili paprikás tofu, 1 kaliforniai paprika, fél fej lilahagyma, fél kígyóuborka, 1 csomag teavaj vagy margarin, fűszerek (bazsalikom, bors, fokhagyma granulátum).

Elsőnek minden zöldséget daraboljunk fel, ha tofuval készítjük azt is, ha húsfélékkel , akkor azokat is.

Majd következik a „piskóta lap”, egy nagy evőkanál vajat vagy margarint olvasszunk meg mikróban , vagy tűzhelyen. 4 toast kenyeret tegyünk egymás mellé úgy, hogy egy nagy négyzetet kapjunk. Ahol a kenyerek érintkeznek egymással, ott kenjük meg azokat a széleket vékonyan folyékony vajjal, majd tegyük a szeleteket úgy egymásra, hogy fedjék kicsit egymást, majd tiszta nyújtófával nyújtsuk ki az egész lapot, így a vajas részeken a kenyerek egymáshoz ragadnak és egy nagy vékonyabb kenyér lap lesz belőlük. Ezt követően egy kistányért tegyünk a lapra és vágjuk körbe. Én ebből három réteget készítettem.

Jöhet a torta összerakása. A lapokat tegyük egy nagy, lapos tányérra. Az első rétegre kenjünk krémsajtot. Erre jöhet a tofu ( vagy sonka/kolbász/bacon) és a kockázott pritamin paprika. A második lapra a krémsajt után, én, saláta keveréket és reszelt parmezánt tettem. De jöhet e helyett még egy réteg hús és tetszőleges aprított zöldség. Majd a harmadik lap lett torta teteje. Végül bevontam az egész tortát krémsajttal.

Díszítésként azokat a darabokat használtam a kenyérből, amiket levágtam. Kis hasábokat vágtam belőlük illetve még két szelet kenyeret daraboltam fel hasáfbokra, és kevés vajon megpirítottam őket minden oldalról. Az utolsó pillanatban meghintettem a kenyérhasábokat bazsalikommal, feketeborssal és fokhagyma granulátummal. Ha rákerültek a fűszerek, akkor gyorsan vegyük le a gázról, mert könnyen megéghetnek. Mikor kicsit kihűltek a hasábok, akkor ezekkel raktam körbe a tortát. A tetejére kerültek az uborka szeletek, a lilahagyma, az olajbogyókat fokpiszkálókra szúrva rögzítettem. Az egészet megszórtam a maradék parmezánnal. Ha marad ki zöldség, akkor keverjük össze zöldsalátának és kínáljuk a torta mellé.

A kimaradt kenyeret összeaprítva, felhasználhatjuk krutonnak levesbe.

De bárhogyan máshogy is díszíthetjük, a krémsajtot akár habzsákba is tölthetjük. A torta peremét akár magvakkal ( pl.: tört pisztácia, tökmag, szezámmag, lenmag) is beboríthatjuk, vagy reszelt sajttal. A tortánkat díszíthetjük felvágottból készült rózsákkal vagy, retekből is vághatunk rá virágokat. Paradicsomból, vagy répából is szép virágokat lehet készíteni.

Ajánlom, hogy próbáljátok ki! Egy jól behűtött sörrel garantáltan sikeres! Az én párom imádta. Mivel a férfiak általában nagyobb fizikai aktivitásnak vannak kitéve, így az étrendjükbe beleférhet. Abban viszont biztosak lehettek, hogy nagyon jól fog esni nekik az érzés, hogy valami különlegeset próbáltatok ki, hogy a kedvükben járjatok!

/Fotó: a szerző saját képei/

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.