Menü

Kezdődik a henna szezon! Neked volt már?

Már itt a meleg idő, hamarosan lekerülnek a lenge kabátok is, és újra megjelennek a hennafestők, már a tavaszi fesztiválokon, és ez így marad nyáron is. Kezdődik a henna szezon! A henna növényt itthon, leginkább a nyári fesztiválok testfestékeinek alapanyagaként ismerik. Azonban, ebben a virágos cserjében több van, mint amit itt Európában ismerünk. A mai cikkben megismerhetitek a henna hatásait és fajtáit, valamint a henna paszta összetevőit.

A henna hatásai

Indiában és a Közel-Keleten nagyon elterjedt kozmetikumként, de ismertek gyógyhatásai is és spirituális jelentőséges. Őseink, már 5000 évvel ezelőtt felfedezték ezt a csodás növényt.

Kozmetikumként főként a sokak által ismert testfestés és díszítés (őrölt növényi porból készült pasztával) népszerű. De emellett parfümök alapanyaga is, a mondák szerint Mohamed próféta kedvenc illata volt. Hajfestésre és ápolásra is kiváló. Hajfestékként vörös és barna hajszíneket lehet vele elérni. Barnát akkor, ha indigóval keverjük a vörös hennát. Nem hiszem, hogy lenne olyan nő, aki ne álmodozott volna már arról, hogy olyan gyönyörű hajkoronája legyen, mint egy indiai asszonynak.

Gyógyító hatásai is ismertek. Többek között, nyáron remek hűsítő. Különösen nagyon kellemes, mikor a henna pasztát frissen felvisszük a bőrre. Ezt követően, ha már a paszta megszáradt, akkor is frissességet ad, mint egy kellemes jeges fuvallat. Használják még bőrbetegségek kezelésére. Fertőtlenít és összehúzó hatása is van. Emiatt égési sérülésekre, apróbb karcolásokra, ekcéma esetén is javallott a használata.reumás fájdalmakra, ízületi gyulladásokra. A lábfejen hatásos tyúkszemre, vagy gombásodás elleni szerként. Hatékonyan megszűnteti a hajhullást, és korpásodás esetén is használható.

Spirituális jelentőséggel is bír a hennafestés. A bőség bevonzására használják. Áldást, szerelmet, sikert hoz a viselőjének. A régi hitrendszerek szerint: távol tartja a rontást is. Mivel a hennafestés aprólékos munka, emiatt soha nem szoktak vele sietni, ez az idő jó alkalom egy kellemes beszélgetésre, vagy egy meditatív állapot előidézésére.

Indiában, a mennyasszonyokat, a mai napig feldíszítik hennával. Korábban ez a tradíció arra is jó volt, hogy mikor látatlanba, a szülők választottak a gyermekeiknek házastársat, akkor a vőlegény családjának ilyenkor volt ideje megismerni az ifjú arát ,egészen közelről.

Henna fajtái

A hennából is többféle van.

A fehér henna valójában nem is henna, hiszen fehér testfestéket használnak hozzá (ami teljesen szintetikus), a felhasznált hennára jellemző minták miatt nevezik mégis hennának. Mennyasszonyok körében különösen kedvelt, nagyon esztétikus és különleges kiegészítője lehet az alkalmi ruhának.

A fekete henna se annyira elterjed a hennafestők körében, hiszen többféle (szintén nem természetes) összetevőt tartalmaz, amelyek aztán könnyen allergiás reakciókat válthatnak ki. Ha mégis szeretnénk feldobni a barna mintát, úgy iráni fekete hennát válasszunk. Ez nagyon jó minőségű, viszont ez a kiválósága az árán is meglátszik.

A vörös henna használata terjedt el hazánkban. Fesztiválokon többnyire ezzel találkozhatunk. A mintát fel lehet még dobni strasszokkal, vagy ki lehet egészíteni csillámokkal.

Na, de mégis miből van a henna paszta?

A paszta alapja maga a henna, vagyis a szárított növényből készült őrlemény: zöld színű ,finom por. Ehhez adjuk a többi összetevőt és így kapjuk meg aztán a kész henna pasztát, amit aztán festésre használhatunk. A paszta többi összetevője: cukor, valamilyen illóolaj (rendszerint eukaliptusz vagy teafaolaj), főzött feketekávé, frissen facsart citromlé, víz. Mindenkinek van egy bevált receptje. A kész pasztát aztán, vagy testfestésre használt speciális tubusba, vagy magunk által készített celofán tölcsérbe töltjük és kezdődhet is a festés. Azonban, manapság, már készen is vehetünk online vagy boltban, már bekevert henna pasztát.

Mint látjuk a henna könnyen elérhető, már itthon is. Cikksorozatunk következő részében megismerkedhetünk közelebbről a hennafestés folyamatával, és a minták kontinentális sokszínűségével! Ha kedvet kaptál, és te is festenél magadnak otthon, akkor ne hagyd ki!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.