Menü

Hogyan segít az olvasás mindennapjaink során?

Általános iskolában megtanulunk olvasni, és úgy érezzük, kinyílik a világ. Később, mégis saját magunk szűkítjük azt be, egyéb elfoglaltságaink és érdeklődési körünk miatt. Mégis érdemes kézbe venni azokat a bizonyos könyveket, és ha nem is naponta, de kétnaponta lassan, értelmezve olvasni. Hogy miért? Most kiderül!

Az első dolog, ami eszünkbe jut a könyvek hasznáról valószínűleg az, hogy műveltté tesznek, ismereteket nyújtanak, növelik a képzelőerőnket. Ez mind igaz. Sőt, nagyban hozzájárulnak a szókincs gyarapodásához, valamint a kifejezőképességet is fejlesztik. Ettől választékosabban és gördülékenyebben tudjuk megfogalmazni a gondolatainkat, ami jól jöhet például egy állásinterjún.

Az olvasás az elménkre nagyobb hatást is gyakorol. Fejleszti a grammatikai kompetenciát, amely feladatért az agy bal féltekéje felel. Ezáltal könnyebben tanulhatunk meg új nyelvet, és használhatjuk a sajátunkat. Emellett javítja a koncentrációt, könnyebbé teszi a megértést egyszeri olvasásra, így nem kell többször is átfutni a szövegen ahhoz, hogy megértsük. Ez szinte minden téren hasznosítható. Gondoljunk csak bele: amikor recept alapján főzünk, többször is átolvassuk, értelmezzük, főzés közben pedig lépésenként olvasgatjuk, és előfordulhat, hogy a következő alkalommal ugyanezt tesszük. Azonban, akik könnyebben értelmezik, amit olvastak, elég, ha egyszer-kétszer átolvassák a receptet, és könnyebben meg is tanulják azt.

Akik esténként tévézés és internetezés helyett olvasnak, nyugodtabban alszanak és kipihentebben ébrednek. Ez a napi teljesítményükre is hatással van. Könnyebben és hosszabb ideig tudnak koncentrálni, nyugodtabbak, kevésbé stresszes a napjuk, ezáltal maguknak egy kellemesebb munkahelyi légkört teremthetnek. A stresszmentes napok, pedig a testi egészségre is jó hatással vannak, hosszú távon pedig ennek számos előnyét élvezhetjük. Természetesen maga az olvasás nem elég ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, de ez is egy elem, amely által közelebb kerülünk a nyugodtabb mindennapokhoz.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.

Speciális edzés? Kettlebell!

Miért, milyen, hogy néz ki, mire jó és hogy kell használni?
A kettlebell egy speciális gömb alakú súlyzó, mellyel az egész testet jól át lehet mozgatni.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.

Miért épp az úszás?

Az úszás népszerű szabadidős sport, mások viszont ódzkodnak tőle. Lehet, hogy tudok olyat mondani, amitől már most hétvégén beugrasz a medencébe?