Menü

Alma és az egészség viszonya

A lédús, édes gyümölcsöket mindenki szereti, jótékony hatásuk ismert, ennek ellenére mégsem fogyasztunk eleget belőlük. Ilyen például az alma is, amely az egyik legismertebb gyümölcsünk, illetve több ezer fajta közül válogathatunk, ha a vitaminraktárunkat akarjuk feltölteni.

Minden kontinensen megterem. Ezt bizonyítja az is, hogy több nép mitológiájában is jelen van. Fogyasztása pozitív hatással van a szervezetre, melyre már ősidők óta rájöttek. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de kiskertekben is nagy számmal megtalálható az almafa.

Tárolása is egyszerű, hiszen nagyobb mennyiségben, hűvös helyen remekül tárolható. Ha viszont a reggelire szánt almánkat hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor hűtőbe rakva tökéletesen eláll.

Hogyan fogyasszuk? Lehet csak szimplán magában héjastul, vagy akár a reggeli müzlinket is feldobhatjuk egy-két alma darabkával. Aszalt alma karikákat is vásárolhatunk magunknak a boltokban, de ha csak a levére tartunk igényt, akkor facsarjuk ki, és egy vitaminbomba italunk keletkezik. Ha pedig elcsábulnánk és valami édességre vágyunk, akkor számtalan olyan sütemény receptet találunk, melynek alapja: az alma. Ezek mellett, még találkozhatunk vele saláta alapanyagként is.

Na de most nézzük meg, milyen jótékony hatással bír a szervezetünkre. Az alma növeli a nyáltermelést, távol tartja a baktériumokat és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét. Segíthet a köszvény, vérhas és a bélfertőzések megelőzésében. Jó hatással lehet székletünk rendszerességére is. Tea is készíthető a gyümölcsből, melyet a hurutok és bélgondok megelőzésére ajánlják. Remek immunerősítő, mivel rengeteg C-vitamint tartalmaz.

A gyümölcsben található savak segítik az emésztést, és serkentik az agyat. Így remek táplálék lehet a diákoknak. De optimalizálhatja a vércukorszintet, csökkenti a rák és a stroke kockázatát. Segíthet az asztma kialakulása ellen, és védhetjük csontjainkataz alma fogyasztásával. Segíthet a fogyásban is, viszont ilyenkor ügyelnünk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, hiszen a célunk fordítottja is előfordulhat.

Ha pedig almát vásárolni indulunk, akkor nem kell feltétlenül a külföldről behozott csillogó, piros, hibátlan almát választanunk. Inkább menjünk ki a piacra, mert a kisebb foltosabb alma is tökéletesen megfelel a cél eléréséhez. Azzal is ugyan úgy hozzájárulhatunk az egészségünkhöz.

Ha tehetjük, válasszunk piros almát, naponta egyet-kettőt együnk meg belőle a héjával együtt, és ahogy már említettem fő a mértékletesség!

/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.