Menü

Testi-lelki harmónia

Mikor egészségről vagy betegségekről beszélgetünk, gyakran a kézzel fogható dolgokban keressük a megoldást, az egészséges reformételekben, az étrend kiegészítőkben és gyógyszerekben, s megfeledkezünk sokszor arról, hogy testi állapotunk mellett lelkileg milyen módon tehetünk saját életünkért. A testi-lelki harmónia szorosan összefügg, és nem működhet egyik sem a másik nélkül.

A pszichoszomatika kifejezés görög eredetű, a test a „szoma”, a lélek a”psziché”, vagyis a test, lélek, szellem egységét hangsúlyozó irányzat. Mely világosan kimondja, hogy a test és a lélek kölcsönhatásban van egymással. A testi betegségek lelki következményeivel való törődés, elengedhetetlen a gyógyulásunk szempontjából.

Az egészséges életmód kialakítása többtényezős folyamat, mely nyilván az élelmiszereink lecserélésével, rendszeres sport beiktatásával kezdődik, ám mindezek mellett azokra a dolgokra is figyelnünk kell, melyek a testi-lelki harmónia megteremtését szolgálják. A táplálkozás nagyon fontos. „Ételed legyen orvosságod, és orvosságod legyen ételed.”- mondta Hippokratész. Számtalan életmódváltó cikkünk született már a témában, de rengeteg étrend, diéta, tanács, torna video, edzésterv található meg a világhálón, s mivel a friss zöldségek és gyümölcsök ideje következik, - ha eddig nem tettük - most könnyedén belevághatunk életmódunk átformálásába.

A sport a diétával kézen fogva jár, a rendszeres mozgás, legyen az bármely sporttevékenység, mindenképp a javunkat és egészségünket szolgálja.

Az elegendő folyadékfogyasztás mellett is mindig szót emelünk. A testünk 70%-a víz, nagyon fontos, hogy folyamatosan fogyasszunk elegendő italt, gyógyteákat, mértékkel cukrozatlan gyümölcsleveleket, zöldségleveket, leveseket, de a legjobb mindig a tiszta víz.

Nagyon szeretem, hogy egyre többet süt a nap, feltölt D-vitaminnal, elengedhetetlen az emberi szervezet számára, legyünk sokat a szabadban! Töltődjünk fel energiával! Ma szerencsére hétágra sütött a nap, ki kell használni!

A szabad levegő és a napfény a hangulatunkat is javítja, tegyünk ma is egy „stressz-űző” napfényes sétát!

Elegendő alvás. A pihenés akkor is felülír sok mindent, ha halaszthatatlan éjszakába nyúló munkád van, vagy későn adják a kedvenc filmedet, esetleg a világhálón olvasgatsz, miközben az idő már éjfélre jár, netán a közösségi oldalakon áldozod fel a pihenőidődet.A szervezetnek egyszerűen szüksége van rá, hogy eleget aludj, meg fogja hálálni, azonban az ellenkezőjét is megtapasztalhatod. Ne merítsd le magad a végsőkig, állj a számítógépasztaltól 9 órakor, vagy kapcsold ki a tévét, reggel megköszönöd magadnak, ha kipihenten ébredsz.

A mértékletesség elvét mindannyian alaposan megfontolhatnánk, sokszor élünk mértéktelenül, eszünk többet, mint kellene, de a táplálkozáson kívül az élet más területein is igaz, hogy a mértéket mindig szem előtt kellene tartanunk. Gyakoroljunk önuralmat és mondjuk néha nemet.

A lelki egyensúly nagyon fontos feltétele az egészség megőrzésének. Ehhez, nem kevés belső munkára van szükség, de ez az egyik legjobb dolog, amit tehetünk önmagunkért. Kárpótol majd minket, hogy a végén, egyszer csak, minden a helyére kerül.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Ne éljünk a múlt fogságában

Az elmúlt években folyamatos veszteségélmények és válságok között élünk, erre pedig rárakodnak az egyéni gondok is. A krízisek egyik jellemzője a bizonytalanság. Elengedni valamit, vagy küzdeni érte? Ez a fajta ellentmondásosság meggondolatlannak tűnő, vagy látszólag teljesen érthetetlen, irracionális döntésekhez vezethet, viszont lehetőség is egyúttal. Az alábbi cikkben arra kaphatunk válaszokat, hogy milyen módszereket, gondolatokat vethetünk be az elengedés érdekében.

Az őszinteség fontossága

Előbb önmagunkkal kell őszintének lennünk ahhoz, hogy máshoz is őszinték lehessünk. A legtöbben azonban azt sem ismerjük fel, hogy még saját magunk elől is elrejtjük a gondolatainkat.

Érzelmeink kommunikációja - Az 5 szeretetnyelv

Mindannyian máshogy fogadjuk be a szeretetet, és fejezzük ki azt, amelyre neveltetésünk és személyes hajlamaink nyomán a legfogékonyabbá váltunk. Ezért fordul gyakran elő, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Mi tehát a megoldás, és mit lehet tenni érzelmeink kifejezése érdekében?