Menü

Tavaszi méregtelenítés

A tél alatt felhalmozódott salakanyagoktól, a tavasz beköszöntével érdemes megszabadulni. Több pozitívuma is van a méregtelenítő kúrának, ugyanis amellett, hogy megtisztít, a fogyás beindulását is elősegíti, ha valakinek esetleg az a célja. Még mielőtt rátérünk, hogy pontosan hogyan érdemes belefogni ebbe a kúrába, fontos alappillére az egésznek a fokozatosság. Nem szabad hirtelen belekezdeni sem és abbahagyni sem. Ez egyébként, az élet szinte minden területére érvényes.

Ez a tisztítókúra szinte megegyezik a léböjt-kúrával, aminek az a lényege, hogy a böjt alatt nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, csak folyadékot, de abból viszont napi 2,5-3 litert legalább. Mégpedig gyümölcslé, zöldséglé, ásványvíz, tea vagy levesek formájában. Ennek a kúrának a hátránya, hogy a szervezetet nagyon megterheli.

Ami ennél egy kicsit kevésbé drasztikus, ám a méregtelenítés szempontjából ugyan ilyen hatékony, az az, amikor a különböző zöldség- és gyümölcslevek, teák mellett magas rosttartalmú ételeket is fogyasztunk, azokat is inkább többször, kisebb adagokban. Ilyen ételek a spárga, saláták, teljes kiőrlésű gabonák. A rostok megkötik a salakanyagokat, így segítik a szervezet méregtelenítését.

Nézzük tehát ennek a méregtelenítő kúrának az 5 aranyszabályát:

  1. A kúra során lehetőleg kerüljük a káros szenvedélyeket, mint például a dohányzás, alkohol és kávé.
  2. Fontos, hogy mozogjuk is, azonban vegyünk figyelembe, hogy a szervezet most kevesebb energiát kap, így az is elég, ha csak minden nap elmegyünk egy sétára, esetleg biciklizünk egy kicsit.
  3. Szintén elengedhetetlen, hogy a kúra alatt valóban betartsuk az előírt folyadékmennyiség elfogyasztását. Enélkül ugyanis hiába fogyasztottunk rostban gazdag ételeket, azok nem lesznek képesek kellőképpen megkötni a salakanyagokat.
  4. A negyedik aranyszabály: az elején is említett fokozatosság. Ne ugorjunk fejest a diétába, inkább egy-két nap alatt fokozatosan térjünk át rá, úgy a szervezetnek is lesz ideje alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és hozzá tudja igazítani az anyagcserénket. Ugyan ez igaz a kúra végén, a mindennapi étrendre való visszaállásnál. Szintén fokozatosan szoktassuk vissza szerveztünk a hétköznapi étrendünkre.
  5. Az utolsó, de egyben legfontosabb szabály: a mértékletesség. Sokan ott rontják el a diétákat, hogy önhatalmúlag túlzásba viszik, mivel úgy gondolják, akkor jobb eredményeket érhetnek el. Vegyünk figyelembe, hogy ez a diéta nem fenntartható a mindennapokban, ez egy méregtelenítő kúra. Körülbelül 3-4 nap bőségesen elegendő. Ennél tovább ne tartson, mert akkor túlterheljük a szervezetünket és akár legyengülés, vagy betegség is lehet a vége.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.