Menü

Néhány kacat, amitől érdemes lenne megszabadulnod

Mivel lakótelepi lakásban élünk, megtapasztaltam, hogy ha már 1-2 kisebb dolog, játék, kabát, pulcsi, táska szem előtt van, az bőven elég ahhoz, hogy ránézésre „rumli” érzetem támadjon. Ezt követően közöljem, a családdal, hogy kupi van, tessék elpakolni, miközben talán egy elmosatlan tányéron és egy ledobott zoknin, el nem pakolt játékon kívül nincs más a lakásban. Nem is szokták érteni a fiaim, hogy mit értek ilyenkor káosz alatt, pedig kis lakásban néhány apróság is zsúfoltság-érzést tud okozni.

Ennél nagyobb probléma, ha nincs egy négyzetcentiméternyi hely sem a konyhapulton, ahova letehetnél egy tányért, vagy kipotyognak a ruhák a szekrényedből, pedig „Nincs egy göncöd sem, amit felvehetnél!”. Ha nem tudod, úgy kinyitni a konyhaszekrényt, hogy ne essen a fejedre egy műanyag tál (aminek ki tudja, hol van a teteje), vagy úgy kell betuszkolni a cipőket a cipőtárolóba. Ha több mint tizenöt bögréd van otthon, amiből csak kettőt használsz, akkor ideje szelektálni.

Ha neki kell feszülnöd a sornak, amikor beakasztanál valami új felsőt a szekrényedbe, s több dolgot pakolsz befelé, mint amennyit kiveszel onnan - az már régen rossz. Elhiszem, hogy az év minden napjára jutna lassan egy ruhád, azonban a szekrényeket átnézve, sürgősen felejtsd el a „Majd jó lesz még valamire!” elvet. Amit 3 éve nem vettél fel, ezután sem fogod hordani. Sajnos a „belefogyok” opció sem működik. (Legalábbis, mire én belefogyok, tutira kimegy a divatból!) Viszont biztos vagyok benne, hogy neked is van pár olyan tavaszi vagy nyári darabod, amit el is felejtettél, mennyire örülsz majd, ha találsz ilyet!

A ruhákat évszakváltáskor át kell nézni, a feleslegeset kivenni, a gyerekek kinőtt holmijait átvizsgálni. Csak a helyet foglalja az a 29-es kiscipő, mikor már rég 31-es méretet hord a fiam.

A dekorációs kütyük egyre csak gyűlnek, miközben porfogók, adj túl rajtuk. A konyhapulton nem kell tárolni a szendvicssütőt, ha évente kétszer használod, és a turmixgép is legyen olyan helyen, ahol nem foglal el sok helyet.

A törött bögrémtől nekem is nehéz volt megválni, mert abból szerettem a reggeli kávét, de van mellette tíz másik. Dobjuk ki a megrepedt tányérokat, letört fülű bögréket. Indokolatlanul nagy helyet elfoglalnak és sérüléseket is okozhatnak, ne használjuk ezeket!

Nagyon jó érzés egyébként rendben tudni a ruhásszekrényt, szelektálni a zoknis fiókok tartalmát (netán összepárosítani). Átlátni a cipős szekrényt, praktikussá tenni a konyhát. Helyet nyerni a felesleges holmik elpakolásával, megfelelő tárolásával.

Nem kell egy nap alatt mindent megcsinálnod, tűzz ki minden alkalomra egy helyiséget, amit elejétől végéig rendbe teszel. Ha kidobsz néhány felesleges holmit, utána a rendet is könnyebb lesz megtartani. Ne új szekrényeket vegyél, hanem ürítsd ki a meglévőt. Azt szoktam mondani, hogy a külső rend egyfajta belső rendezettséget, nyugalmat is ad nekem. A férjem szerint, egyszerűen tisztaságmániás vagyok - ezt is aláírom. De szeretem a rendet és a tisztaságot, megéri fáradozni érte, s utána reménykedni, hogy a család többi tagja is értékeli erőfeszítéseinket annyira, hogy megpróbálja megőrizni a rendezettséget.

Mindenesetre épp itt az ideje, hogy átvedd az irányítást a káoszon, és megszabadulj mindentől, amire valójában már rég nincs is szükséged, hiszen csak felesleges az életedben. Amint megtisztítod az életteredet a szükségtelen tárgyaktól, amik lehúznak érzelmileg és mentálisan, új utat nyitsz új emberek, tárgyak és élmények felé. Ez a boldogság titka.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.