Menü

Napszemüveg kisokos

Amikor közeledik a nyár, a vásárlók megrohamozzák a boltokat, és a legmegfelelőbb napszemüveget keresik maguknak. Viszont csak a kinézetét veszik figyelembe, a védelmi funkcióját nem. Pedig a szakértők minden évben felhívják a figyelmet a káros napsugarak elleni védekezésre. Ilyenkor elsősorban a bőrünk kerül előtérbe, melyet naptejjel óvhatunk, a fejünket egy kalappal, vagy kendővel védjük, a szemünket pedig napszemüveggel óvhatjuk. De mi alapján vásároljunk napszemüveget? Milyen szempontokat kell figyelembe venni?

Milyen védelmet nyújt a napszemüveg?

A káros UV sugarak az ózonréteg vékonyodásával, szinte akadály nélkül juthatnak el a szemünkhöz, melynek következménye a kötőhártya-gyulladás, szaruhártya- és ideghártya-sérülések lehetnek. De egyes orvosok a lencsehomály, vagy szürke hályog kialakulását is ennek a ténynek tulajdonítják. Sokan csak akkor viselnek napszemüveget, ha verőfényes napsütés van, viszont ha beborul az ég, akkor leveszik a kiegészítőt. Ez örök hiba, mivel a káros sugarak a felhős égnél is lejutnak a földszínre, így ajánlott a szemüveg viselése ekkor is.

Védelem, szín és forma

Figyeljünk arra, hogy a vásárolt szemüveg „CE” (Conform Europe) jelzéssel legyen ellátva, hiszen ez jelenti azt, hogy átesett a megfelelő vizsgálatokon és megfelelt az európai előírásoknak. De azt tudnunk kell, hogy ezeken a vizsgálatokon nem minden szemüveg esik át, hiszen nincs az a bizottság, amely minden jelzéssel ellátott szemüveget egyesével végignézne. Illetve ez még nem jelenti azt, hogy véd az UV sugarak ellen. Ha teljeskörű védelmet szeretnénk, akkor optikussal vizsgáltassuk meg a szemüveget és keressük az UV 400 feliratot, ugyanis ez jelzi a sugarak elleni nagyfokú védelmet.

A napszemüvegnek sérülésmentesnek kell lennie, nem torzíthat, és nem lehet prizmahatás sem. A színe és árnyalata igazából mindegy, hiszen a lencse anyagában található az a speciális réteg, mely megszűri a napsugarakat. Illetve, a modern világban már az ember választhat fényre sötétedő napszemüveget is, mely minden helyzetben az ideális sötétséget biztosítja. De ha nagyon figyelni akarunk a tökéletességre és a védelemre, akkor figyelembe kell venni azt, hogy minél nagyobb a fény erőssége, annál sötétebb lencsére lesz szükségünk.

A polarizált lencse, a lencsék egyik speciális változata. Ezek megszűrik és szétválasztják a sugarakat, így kivédik a zavaró fényvisszaverődést, csillogást, a vakító fényt, ezáltal pedig megszüntetik az irritációt és a hunyorgást. Ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az UV sugarak ellen is védelmet nyújt!

Formában ügyeljünk arra, hogy ne legyen kicsi és kerek, hiszen oldalról is bejuthatnak a káros sugarak, így nem védenek kellőképpen, de ügyeljünk arra is, hogy ne legyen túl nagy. Ha a szemöldökünk környékén van a keret széle és kellőképpen széles, akkor az lesz a legmegfelelőbb számunkra.

Stílus

Ezek mellett fontos még az is, hogy a szemüveg passzoljon az arcformánkhoz, életkorunkhoz, stílusunkhoz és mindezek felett: jól érezzük benne magunkat. Gyakran vásárolunk olyan terméket, amely divatos, viszont cseppet sem illik a mi személyiségünkhöz és nem egy praktikus darab. Ezeket csak a divatkövetés miatt vásároljuk meg.

Fontos az, hogy inkább áldozzunk egy drágább darabra, amely minden kritériumnak megfelel, mint inkább egy gyenge anyagból készült, olcsóbb termékre, amely már a kétszázadik trendi darabunk lenne. Azon kívül, hogy látszik rajta a csapnivaló minőség, és semmi védelmet nem nyújt, emellett károsíthatja a szemünket.

Ha végül eldöntöttük, hogy egy drágább termék mellett voksolunk, akkor gyakran követjük el azt a hibát, hogy azt mondjuk: „Ha drága akkor biztos jó és a legtrendibb darabot kiválasztom, hiába kényelmetlen és röhejesen nézek ki benne. De ez a menő.”. Na, most ezt felejtsük el! Válasszunk kényelmes, ránk passzoló darabot, mely védelmet is nyújt. Mert a napszemüveg se takarja el, ha valamiben rosszul érezzük magunkat. Keressünk, egy hozzánk passzoló darabot.

Sportolás, hegymászás, szabadidő

Azt is fontos megjegyezni, hogy a különböző szabadidős tevékenységekhez különböző napszemüveg a legmegfelelőbb. A hegyekben kirándulóknak fontos szempont, hogy a napszemüveg oldalról is védje a szemet, futáshoz olyan napszemüveg ajánlott vásárolni melyben az arc jól tud szellőzni, emellett fontos a jó méret is, hiszen lecsúszhat. Ha ügyelünk erre, még akkor is megeshet, hogy a földre zuhan a szemüveg, így én saját tapasztalatból ajánlanám, hogy olyat válasszunk, amely valamennyire ütés- és törésálló.

A sportszemüvegek bőrbarát anyagból készülnek, és nem korrodálódnak. Lencséjük ideális esetben nem törő műanyag, nagyon könnyűek, és nehezen koszolódnak. Mivel nehezen törnek, így jobban védik a szemet a sérülésektől. Az íves napszemüvegek védik a szem oldalsó részét, illetve a portól, a felverődő apróbb kavicsoktól és a felcsapódó víztől is. A szemüvegrögzítő, még egy plusz biztonságot adhat.

A vásárlás során próbáljuk fel a terméket, nézzük meg, hogy minden oldalról fedi-e a szemet és a szempillánk nem ér-e a lencséhez, hiszen az zavaró lehet. Döntsük előre óvatosan a fejünket és vizsgáljuk meg, hogy méretben is jó e. Ez azért jó taktika, hiszen ha nagy ránk a szemüveg, akkor előre fog csúszni és tudni fogjuk, hogy az nem lesz megfelelő számunkra. Ennek az ellentéte, hogy ha nyomja az orrunkat, vagy a fülünknél, akkor, az bizony kicsi ránk és szintén nem lesz a mi darabunk.

/Borító fotó és első kép a cikkben:: Szerző saját képei/

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.