Menü

"Én aztán nem fogok futni!", avagy 10 ok, amiért mégis!

Tudom, hogy a futás szó hallatán sokan azonnal tiltakoznak és hárítanak, de higgyétek el nekem, aki 400 méterrel kezdte a kocogást (majd megállapítottam, hogy köszönöm, én ebből nem kérek) hogy igenis megfertőződhet vele az ember, sokat fejlődhetünk tőle, egyre komolyabb szintekre léphetünk, egyre jobban bírhatjuk az iramot és főleg: rengeteget kaphatunk a futástól!

Néhány ok, hogy - amennyiben egészségi állapotunk engedi -, megpróbáljuk ezt a sportot: nem kerül pénzbe. A futásra nem kell pénzt áldoznod. Te bárhol, bármikor ingyen futhatsz. Igaz az fontos, hogy legyen egy megfelelő futócipőd, de nem feltétlen kell a legdrágább futópólókban és kiegészítőkben kocognod, a legtöbb sportcuccom ma is használtruha üzletekből származik és meg kell, hogy mondjam, nagyon jó minőségű darabok!

Mint épp most említettem: bárhol, bármikor végezhető. Ez az egyik legjobb dolog benne, hogy nem helyhez kötött, ezért nem kell aggódnod, hogy nyaralás vagy utazás során, hogy fogod megoldani a testedzést. Nem kell súlyzókat a táskába pakolnod, sem edzéstervet írnod. Elég egy futócipő és irány a környék! Általában, ha nyaralunk, én már korán elindulok kocogni, s mire ébred a család, már felfedeztem a nyaralóhely összes látnivalóját. Ennél változatosabb mozgásforma nem is kell!

A futás kiváló "én-idő". Minőségi óra, önmagammal. A futás az egyik legmeditatívabb sportok egyike. Különösen akkor, ha a természetben gyakoroljuk. Miközben a testünket átmozgatjuk, a lelkünk is feltöltődik.

Egyszerű. A futás garantáltan az a sport, amihez nem kell bonyolult koreográfiát elsajátítani, hiszen ez az egyik legelemibb mozgás. Természetesen fontos a helyes testtartás, a megfelelő futástechnika, de alapjában véve könnyen és gyorsan elsajátítható.

Hatékony zsírégető. Akár zsírégető, akár állóképesség-fejlesztő edzésről van szó, a futás az egyik leghatékonyabb módszer. Érdemes pulzusméréssel edzeni, kiválasztani a céljainknak és képességeinknek megfelelő pulzuszónát, tempót, időt, s indulhat is a zsírégetés, avagy állóképesség fejlesztés. Amennyiben most kezdtük a futást, érdemes lassú kocogással kezdeni az első edzést, gyaloglással felváltva.

Tele van lehetőségekkel, kihívásokkal. Amikor valaki eljut odáig, hogy évek óta a futás szerelmese, érdemes újabb célokat kitűzni, akár hosszabb távot vállalni, akár a tempót növelni, terepen futni. Lehet fartlek, vagy intenzív intervall edzéseket végezni, de akár erősítő gyakorlatokat is be lehet építeni az edzésbe, azonban mindenképp jó ötlet "elcsábulni" néhány futóversenyre. Igazi kihívás s még nagyobb élmény!

A futás mindent átmozgat. Szinte tetőtől talpig, minden izomcsoportunkkal beszállunk ebbe a mozgásformába, rendkívül jól formálja a combokat, vádlit, de remek a hasra, törzsre, még karra is. Ha jól csinálod, akkor a teljes test dolgozik, azonban nagyon fontos, hogy minden edzést alapos bemelegítéssel indítsunk és nyújtással fejezzünk be.

Egészségesebbé tesz! A rendszeres futásnak számos pozitív élettani hatása van, ezért is nagyon fontos a betegségek megelőzésében és gyógyításában. Remekül erősíti az immunrendszert és felpörgeti az anyagcserét. Mint minden mozgást, a futást is fontos megbeszélni a háziorvosunkkal.

A világhálón a futás számtalan előnyét felsorolják, azonban az egyik legfőbb ajándéka a futásnak, hogy boldoggá tesz. Boldogsághormonok szabadulnak fel, stressz- és unaloműző, kikapcsol, feltölt. Egy óra, amikor együtt lehetsz magaddal, a gondolataiddal, a terveiddel és az álmaiddal.

Megpróbálod?

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.