Menü

Segítség, allergiás vagyok! Az allergia kezelési lehetőségeiről

Bár a kezelésénél ideális megoldás - amennyiben ez lehetséges - az allergia kiváltójának eltávolítása a beteg környezetéből. Ez pollenek esetében nem megoldható, házi poratka esetében nehézkesen és sokszor csak részlegesen lehetséges.

Az allergének lehetőség szerinti kiszűrésén túl, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Még 1-2 évvel ezelőtt is tartotta magát az elmélet, miszerint a kalcium csökkenti az allergiás tüneteket. Ma már tudjuk, hogy nagy jelentősége nincs a kalcium bevételének. A helyi kezelések (orrspray, szemcsepp) viszont nagymértékben javíthatják az életminőséget. A tünetek kialakulásáért felelős hisztamin hatását gátolják, az ún. antihisztamin gyógyszerek. Ezek vény nélkül kapható készítmények, melyeknek a korábbi antihisztaminokkal ellentétben már nincs álmosító hatásuk, így a mindennapi életet nem gátolják. Sőt, a szabadabb légutak, nem könnyező szem mellett , a koncentráció még javul is. Viszonylag gyorsan kifejtik a hatásukat. A helyileg ható szteroidos gyulladáscsökkentők (orrspray, szemcsepp, tabletta, inhalátor) nagyon hatékonyak, de a szteroidok lehetséges mellékhatásai miatt, csak orvosi javaslatra és ellenőrzés mellett használhatók.

Szintén kifejezetten allergológus szakorvos hatáskörébe tartozik: az immunterápia is. Ennek során a szenzibilizációs folyamat fordítottját érik el az allergén folyamatos, meghatározott dózisú adagolásával. Az immunterápia segítségével az allergiás beteg immunrendszere, tulajdonképpen megtanulja elviselni a betegségét kiváltó allergén jelenlétét, valamint az immunreakció lefolyásának megváltoztatásával részben megakadályozza azt, hogy újabb dolgokra allergiássá váljon a beteg. A vizsgálatok szerint, számottevő mértékben, csökkenti a súlyos allergiás betegség, az allergiás asztma kialakulását. Súlyos asztma esetén az immunterápia ellenjavallt. A kezelés 3-5 éves folyamat, viszont gyógyulással kecsegtet.

Hatékonynak bizonyul sok alternatív terápia is, például akupunktúrával kifejezetten jó hatást lehet elérni, az antihisztaminok, és lokális szerek használata jelentősen csökkenthető vele.

Érdemes ezen kívül a lelki oldallal is foglalkozni. Lelki oldalról azt szokás mondani, hogy sosem valamire, hanem valakire vagyunk allergiásak. Ahogy a szervezet hevesen, agresszíven reagál az adott anyagra, úgy általában valakivel (vagy valamivel-élethelyzettel pl.) ellenszenvet, agresszivitást élünk meg, és ezt a problémát vetíti ki ily módon agyunk. Az allergia általában mély intoleranciát, türelmetlenséget jelez. Olykor az életben való teljes részvételtől való félelmet tükrözi, gyakran az én egyik részének, el nem fogadása áll a háttérben, az önmagunkkal szembeni ellenállás képeződik le ilyen formán. Ennek feltárásában és feloldásában is segíthet a kineziológia.

A legtöbb gyógymód alkalmazható egyszerre, tehát szedhetünk antihisztamint, miközben szem- és/vagy orrcseppet használunk, járhatunk közben akupunktúrás kezelésre, kineziológiai oldásra is. Az immunterápiában résztvevők, minden egyéb gyógyszer szedése előtt egyeztessenek kezelőorvosukkal. A kineziológia és az akupunktúra ún. szelíd gyógymódok, minden terápia mellett alkalmazhatóak, azok hatását csak fokozhatják.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.