Menü

Előzzük meg, kerüljük el, figyeljünk oda! - Te voltál már?

Te voltál már? –kérdeztem a címben. Mert, ha még nem, itt az ideje!

Tudom, hogy az egészséges életmód témaköréhez többek között az tartozik, hogy mit együnk, mennyit sportoljunk, mit kenjünk az arcunkra, melyik vitamin vagy étrend-kiegészítőt válasszuk. De miért nem beszélünk arról, hogy rengeteg betegség, egészségügyi probléma, megelőzhető egy kis odafigyeléssel és tudatos életmóddal. Szép szót találtam hozzá: prevenció. A szűrővizsgálatok célja a betegségek korai felismerése, lehetőleg még a tünetmentes időszakban.

Az, hogy évente egyszer elmegyek nőgyógyászati vizsgálatra, általános vérvételre, fogászatra, épp oly természetes számomra, mint, hogy elmegyek futni, eszem valamit délben, vagy, hogy járok kozmetikushoz. (Ja bocs, oda nem is járok!)

Nekem furcsa, hogy ismerőseim a gondolattól is rosszul tudnak lenni, hogy - mindenféle tünet, meg probléma nélkül – egyszerűen, csak minden január elején nőgyógyászhoz megyek. Meg laborra. Miért? Mert. Öt perc egy nőgyógyászati vizsgálat. Nyilván nem a napom fénypontja, de szükséges, és az egészségemért megteszem, nem áldozat érte. (Az orvosom meg amúgy is tök jó fej, évente egyszer meglátogatom, hogy biztos legyek benne, hogy jól van. Tulajdonképpen csak miatta megyek!)

Ha valaki valamilyen betegségben érintett (ha pajzsmirigy-beteg vagy, üdv a klubban!) akkor pláne odafigyelek a laborértékeimre, az életmódomra, mert figyelemmel kísérem az egészségi állapotomat.

A gyerekemet is elviszem az éves státuszvizsgálatra a védőnőhöz. Nem azért, mert kötelező, hanem, mert fontos! Az üzemorvosi vizsgálatokra sem gondolom, hogy szükségtelen és bármilyen felülvizsgálat is mi érdekünket, egészségünket szolgálja.

A prevencióval kiküszöbölhetünk bizonyos betegségeket, vagy ha netán valami rendellenesség lenne (de nincs és nem is lesz) mindenképp időben derüljön ki.

A megelőzés akkor is segít, ha korai stádiumban lévő betegségre derül fény, ebben az esetben is hatékonyabb a megoldás és a gyógyulás, ha időben felismerik és elkezdik a kezelést.

Sok baj megelőzhető, de mindez csak szűréssel történhet.Akkor is hatékony a szűrővizsgálat, ha netán már túlestünk bizonyos betegségen, de annak visszatérési esélyeit szeretnénk csökkenteni, a tudatos és rendszeres odafigyeléssel.Egy pár perces kellemetlen vizsgálat, vagy vérvétel „jó befektetés”, hiszen meggyőződhetünk az egészségi állapotunkról, a későbbi életminőségünket, ezzel jelentősen befolyásolhatjuk.

Egy csillagtalan laborlelet milyen megnyugtató visszaigazolás tud lenni, megéri az a tűszúrás, az a vérvétel, egyébként meg én sem nézek oda, amikor történik.

A kisebbik fiamtól pár hónapja vettek vért, orrmandula műtét előtt, hősiesen tűrte, pedig engem is meglepett, milyen nagy tűt vesznek elő, ő mégis végignézte és nem rántotta el a kezét, nem kiabált, ült az apja ölében. Nem történt még ilyen, így én is kíváncsian vártam, hogyan reagál, de nem volt gond. El lehet magyarázni a négyévesnek is, hogy mi miért, és főleg hogyan történik, mert megérti. Nem verem át azzal, hogy „úgyse érzed” vagy, hogy „szúnyogcsípés”, mert tökre nem olyan és nem mondom azt, hogy : „A nagyfiúk nem sírnak!”, maximum annyit, hogy:” Egye fene, megkapod a büféből azt a doboz Tic tac-ot!”, legfeljebb nem írom bele a diétás blogomba, sem nektek a következő „egészséges ételek gyerekeknek” újságcikkbe.

Az egészségügyben dolgozó anyukámat is elzavartam- 3 év után egy nőgyógyászati szűrővizsgálatra, mert - fehér köpeny ide vagy oda - ő sem kivétel. A megelőzés éppúgy az életünk része kell, hogy legyen, mint a fogmosás. Tudatosítsuk ezt magunkban és a családunk tagjaiban is, hogy nagyon sokáig együtt lehessünk, egészségesen!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?