Menü

Finn életszemlélet, amely egészségesebbé tesz

Bizonyosan nem én vagyok az egyetlen, aki zárkózott, már-már fura népnek titulálta a finneket, a sajtóból és apró életbeli megnyilvánulásaikból, amelyek híre hozzánk is eljutott. Sok vicc is származik a mosolytalan, komoly, nem túl szószátyár emberekről, és ezt a sztereotípiát nem is igazán igyekeztek sosem megváltoztatni.

Joanna Nylund: Sisu c. könyve összegezve, és mégis érhetően, legfőképp pedig élvezhetően elmagyarázza, hogy is megy ez náluk, fent a hideg északon; hogy tudnak mindig pozitívan állni az élethez; miért ér el jó eredményeket az ország a különböző pozitív aspektusú méréseken, arról nem is beszélve, hogy mennyi új és érdekes dolgot ír le a könyv. Ebből szemezgettem néhányat.

A finnek nem szófukarok, csupán nem beszélnek feleslegesen

Egyenesek és konkrétak, egyszerűen nem értik a társalgás fenntartásához szükséges bájcsevej lényegét. Milyen igazuk van! Ha valami nem tetszik nekik, vagy gondjuk akad, kertelés nélkül közlik. Különösen ellenzik önmaguk fényezését, vagy „kivagyiságát”, és a beszélgető partnereiktől sem szívesen fogadják ezt. Az üzleti életben, ez még inkább érződik, a vezetők akár nyersnek, tiszteletlennek is tartanák a kedvesebb stílushoz szokott népcsoportok, azonban épp az ellenkezőjéről van szó. A vállalatvezetők mélységesen tisztelik dolgozóikat, de vezetői mivoltukból adódóan, példamutatással is élniük kell. Ez a kölcsönös tisztelet, „mindenki tudja a helyét” felfogás az egyik legjobb problémamegoldó társadalommá kovácsolta az országot.

A finnek imádják a sportokat

Gyerekek, idősek, fiatalok, szülők, legyen szó a sport űzéséről vagy csak képernyőn keresztüli figyeléséről, odáig vannak érte. Az éghajlatnak köszönhetően javában a téli sportokban jeleskednek, ott is inkább az állóképességük az, ami példamutató. A könyv, egy nagyon érdekes példát hoz arra vonatkozóan, hogy nem igazán érdekli őket a hideg. Hozzáállásuk abból adódik, hogy ha folyamatosan az éghajlatból indulnának ki, nem tehetnének meg szinte semmit. Novembertől februárig állandó sötétség uralkodik, télen nem ritka a mínusz 25 fok, ráadásul akkor még nem is beszéltünk a szélről, esőről, és egyéb időjárási viszontagságról. A finnek, pedig szeretik maguk uralni a körülményeiket, és nem igazán hagyják, hogy a körülmény szabja meg az ő életüket. Ráadásul a gyerekeket hagyják kint játszani, legyen hó vagy sár, mínusz 10 fok, a finnek tudják, hogy a szervezet szívósságának fejlesztésére szükség van a saját tapasztalatok, élmények hatására.

Gyűjtögetés

Ami szimpatikus, és a saját életünkbe is átültethetjük, az a gyűjtögető életmód. Na, nem a halomnyi étel felvásárlása a boltból, sokkal inkább a természetjárással egybekötött, vitaminbomba begyűjtéséről. Persze könnyebbnek tűnik a piacon felvásárolni a vörös áfonyát, vagy a málnát, azonban a finneket a szabad levegőn való időtöltés is motiválja a saját betermeléshez, arról nem is beszélve, hogy így sokkal inkább megbecsülik a házi termést. Egy alapos utánajárás, és esetleg egy növényhatározó beszerzése után, bárki útnak indulhat a környékbeli túraútvonalakon, hogy kikapcsolódjon és még egészséges ételhez szükséges alapanyagot is összeszedjen.

Számos más, pozitív és elgondolkodtató példát is hoz még a könyv, melyet a saját életünkbe átültetve egy sokkal izgalmasabb és körültekintőbb életszemléletet kaphatunk. Egy biztos: érdemes a finnekre odafigyelni, sokat tanulhatunk tőlük!

/Fotó: a szerző saját képe/

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Eszelős utcai harcosok

A 2024-es Országúti diszkó az 1989-es Patrick Swayze-féle akciófilm remake-je, motívumában eltér elődjétől, de mégis hű marad a régi időkhöz. A 80-as évek filmjeinek megvan a sajátos, korra jellemző atmoszférájuk. Ez alól az akkori alkotás sem volt kivétel, mely főként a kocsmai verekedései és Patrick Swayze karizmája miatt vált ikonikussá. Nos, a mostani 2024-es Doug Liman újrafeldolgozás nem egy mély érzelmeket megmozgató alkotás, de az összképet tekintve egy nagyon jó akció-vígjáték.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.