Menü

Szív- és érrendszerre ható gyógynövények- 2. rész

Egy korábbi cikkben már említettünk néhány (konkrétan 4 olyan növényt), ami jótékony hatással bír a szív- és érrendszerre. Ezek voltak a Fehér fagyöngy, az Egybibés galagonya, a Közönséges vadgesztenye és a Kurkuma. Van még néhány ismert, mondhatni hétköznapi gyógynövényünk, amelyek szintén áldásosan hatnak a szív- és érrendszerre.

A Fokhagyma talán még hétköznapibb konyhakellék, mint a már említett Kurkuma. Az alliin és allicin hatóanyagai mellett tartalmaz A-, B-, illetve E-vitaminokat. Tágítja az ereket, csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, ezáltal pedig véd az érelmeszesedés ellen. Véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő, antibakteriális, antimikotikus (gombaellenes), immunerősítő, görcsoldó és rákellenes hatásai is ismertek. Készíthetünk belőle levest, ecetes fokhagymát, de fűszerként is használhatjuk, szinte bármibe.

A Szúrós csodabogyó mediterrán területek növénye, azonban hazánkban a Dunántúli- középhegységben és a Dél-Dunántúlon is előfordul. A benne található ruszkogenin összehúzza a vénás erek falát, fokozza a vénás tónust, csökkenti az érfalak áteresztő képességét és az ödémaképződést. Az 1950-es években újra „felfedezték” jótékony hatásait, ezért krémek, kenőcsök is kaphatók, amiket külsőleg használhatunk, de vannak szájon át bevehető formái is.

A Nagylevelű csodamogyoró, vagy közismertebb nevén: Varázsmogyoró hatóanyaga a tannin. Tannin egyébként megtalálható a teában és a kávéban is, ismertebb neve a csersav. Az általános gyulladáscsökkentő hatása mellett enyhíti a vénás keringési elégtelenség tüneteit, növeli a visszerek ellenálló képességét, továbbá hasmenés és aranyér kezelésére is alkalmas. Teaként, borogatásként, végbélkúpként, vagy kenőcsként is alkalmazható.

Az Orvosi körömvirág valószínűleg szintén sokak által ismert. Többféle hatóanyaga van, tartalmaz illóolajokat, szaponinokat, flavonoidokat, karotinoidokat és szabad triterpéneket is. A mindennapokban hámosító, sebgyógyító hatása miatt ismerik, de sokan használják a belőle készült teát görcsoldásra is. Ezek mellett fokozza a vérkeringést (belsőleg alkalmazva), enyhíti a visszérgyulladás tüneteit (kenőcsként, külsőleg alkalmazva) és vérnyomáscsökkentő, szívnyugtató hatással bír. Szirmait, a teljes virágot, de akár a leveleket és a szárakat is felhasználhatjuk tea vagy kenőcs készítéséhez.

Ebben a kategóriában az utolsó gyógynövényünk az Orvosi somkóró. Fő hatóanyagai a kumarinok, de tartalmaz flavonoidokat, triterpéneket és szaponinokat is. A népi gyógyászatban belsőleg köhögés ellen, nyálkaoldás céljából használták. Külsőleg pedig ficam, zúzódás, vagy visszér kezelésére. Mindemellett véralvadásgátló tulajdonságú, fokozza a nyirokkeringést, és a vénabetegségek enyhítésére is alkalmas.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?