Menü

Óvszer-automatákat az iskolákba?

A szexuális érés egyre korábban következik be, ezért a szexuális felvilágosításra is egyre korábban van szükség.(Gondoljunk bele, hogy ma már van olyan kislány, aki 9 évesen menstruálni kezd!) Tévedés azt hinni, hogy az internet korában már nincs szükség felvilágosításra. Pont a hozzáférhetőség, az szexuális információ-dömping miatt még inkább szükség van rá, mint korábban.

A magyar társadalom alapvetően prűd, a gyerekek szüleikkel nem tudnak beszélgetni a szexuális jellegű kérdésekről. Ennek több oka is van. Egyrészt többnyire a mostani gyerekek szülei sem kaptak megfelelő felvilágosítást, az 50-es-évek szülötteitől (saját szüleiktől), ezért példa nincs előttük. Másrészt a kommunikációt megnehezíti, hogy gyakorlatilag nincs megfelelő szóhasználat, sem a nemi szervekre, sem a szexuális együttlétre. Még az egész kicsiknek korábban használt elnevezések is vulgarizálódtak, így még az egész kis gyerekeknek a legalapvetőbb nemi különbségek elmagyarázása is nehézségekbe ütközhet (már nehezen mondjuk ki a punci, nuni szavakat is, mert újabban olyan jelentés társul hozzá, amit kerülni szeretnénk).

Azt meg azért be kell látnunk, hogy ha valamiről, akkor a szexualitásról nem lehet úgy beszélni, hogy folyamatosan tojáshéjon járunk. Az őszinteség, a bizalom elsődleges fontosságú, ha erről beszélünk. Sem a nagyon szakmai, biológiai elnevezések használata, sem a vulgáris kifejezések nem alkalmasak arra, hogy egy fiatal megnyíljon, és bizalommal forduljon felénk. De tudnunk kell, hogy szülőként könnyebb kialakítanunk ezt a bizalmat még akkor is, ha komolyabb, már-már orvosi szakszavakat használunk.

Érdemes személyes élményekkel gazdagítani a felvilágosítást és nem egy „szent-beszéd”-et tartani a gyereknek, és biztosítani róla, hogy bármi kérdése van, mi arra válaszolni fogunk. Emeljük ki, hogy semmi nem kínos, mindent megkérdezhet. Valószínűleg teljesen természetes, hogy megfogalmazódik benne ez, vagy az a kérdés.

Tudnia kell, hogy tőlünk őszinte és jobb választ kap, mint a kortársaitól, ehhez nekünk is nagyon őszintének kell lennünk. Emeljük ki, hogy nekünk több tapasztalatunk van (korunk miatt) a témában, ezért mi fogunk tudni többet, nem érdemes a haverokkal kiokoskodni, hogy mit és hogy. Pláne ne fojtsa magába, ha bármi kérdése van. Ehhez persze nekünk kell megtanulni oldottan beszélni a szexualitásról. Ha mi feszengünk, ne csodálkozzunk, ha neki „ciki” erről beszélni velünk.

Ha nem beszélünk róla, ha nem teszünk elérhetővé védekezési lehetőséget, attól még a 15-18 évesek fognak szexuális életet élni. Csak esetleg kevésbé kontrolláltan, mintha tudnának róla, hogy hogy érdemes megélni ezeket a pillanatokat, miért és hogyan érdemes védekezni.

Az iskolákban, ahol bevezették az automatákat, ott a fiú wc-be helyezték ki, és azokból kb. a kereskedelmi ár feléért vásárolható óvszer. Ettől nem történtek szexuális aktusok az iskolában, úgyhogy tegyük félre az ellenérzéseinket és próbáljunk saját gátlásainkon túllépve az észérvek mentén ne elutasítóan, hanem támogatóan fellépni. Végül is, inkább a fiúk vegyenek óvszert, mint a lányok terhességi tesztet!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.