Menü

Városlista nélkül a hosszantartó köhögés és allergia ellen

Az influenza, a makacs vírusoknak köszönhetően elhúzódó tünetekkel, szövődményekkel járhat. Ha betegség után visszamarad, vagy vissza - visszatér a köhögés akár nekünk, akár a gyermekünknek, mindig érdemes tüdőgyógyász szakorvoshoz fordulni. Február végén, a mogyorófélék virágzásával az allergia szezon is elindul. Az allergia tünete is lehet azonban a köhögés. De honnan tudjuk, hogy pontosan mitől köhögünk, vagy mitől köhög a gyermekünk?

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Országos Allergológiai és Pulmonológiai Központ gyermek és felnőtt pácienseket ellátó orvosainak rendelése TB támogatott vizsgálatokon, várólista nélkül gondozza a betegeket. Ami szükséges, az mindössze egy háziorvosi beutaló.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet óbudai gyermekrendelőjében többnyire krónikus légúti betegeket (asztma, allergia) látnak el a gyermekgyógyászok, gyermek- allergológusok, az ország egész területéről.

Magyarország éghajlati viszonyának köszönhetően, szinte az év minden napján. A fűtési időszak beköszöntével a poratka allergia támad és februártól kezdődik a pollenidőszak a mogyoró korai virágzásával. A téli időszakkal együtt jár a vírusos betegségek szövődményeként fellépő, hosszan elhúzódó köhögéssel.Mindnél előbb ki kell deríteni a köhögés hátterében fennálló problémát és azt kezelni kell.

Az allergia szakrendeléseken a felső légúti tünetekkel a szakma specialistái fogalakoznak, így a kivizsgálás alapos, minden részletre kiterjedő, a diagnózis pontos és a kezelés személyre szabott.

Így alakulnak ezen az éghajlaton az allergiák jellemzői:

- tavasszal 4-12 hétig a fák, májustól 3-5 hónapon át a fűfélék,
- a nyár második felében és ősszel a gyomok: parlagfű, fekete üröm és csalánfélék allergénjei okozzák a gondot
- a meleg idő beálltával a kültéri penészgombák spóraszáma is emelkedik, amely koraőszig szintén magas marad.
- októbertől áprilisig tart a poratka allergia: a lakásokban a fűtéssel megteremtjük nemcsak magunk, de az atkák számára is az ideális körülményeket.

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet TB támogatott gyermek - és felnőtt rendeléseire akár holnapra is be lehet jelentkezni! Mivel ezek a rendelések beutaló kötelesek, a háziorvostól a beutalókat érdemes minél hamarabb elkérni. A következő TB támogatott rendeléseken nincs várólista – gyermekek számára: allergológia, gyermek-tüdőgyógyászat, laborvizsgálatok.
Felnőtt betegeik szintén VÁRÓLISTA NÉLKÜL allergológiai vizsgálatokra jelentkezhetnek be .

/Svábhegyi Gyermekgyógyintézet/

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.