Menü

Filléres trükkök a tartós fogyáshoz!

Ugyan még messze a bikini szezon, de mivel köztudott, hogy a nyári alak télen készül, ezért bizonyára már többen dolgoznak alakjuk formálásán, vagy legalábbis gondolkoznak a megfelelő diétán, életmódváltáson, sportolási lehetőségeken. Az étrend és a mozgás mellett azonban vannak apróbb trükkök, melyeket bevethetünk a vágyott forma eléréséhez vezető - és egyáltalán nem egyszerű - úton. Néhány egyszerű, olcsó és bárhol fellelhető élelmiszereket válogattunk össze, melyek társaink lehetnek a fogyókúránkban.

Máris itt elsőként a gyömbér, mely nem csupán megfázás ellen jó, akkor is segít, ha fogyni szeretnénk. A benne található illóolajok serkentik a vérkeringést és az anyagcserét, emellett segítenek megszüntetni az emésztőrendszerben esetlegesen előforduló gyulladásokat is. Készítsünk gyömbérteát rendszeresen, vagy reszeljünk friss gyömbért italainkba.

A citromot nem kell bemutatni, természetes zsírégető és "fogyasztószer". A citrom levének fogyasztása vércukorszint- és étvágyszabályozó hatással bír, nem utolsósorban pedig serkenti az emésztés működését. A karcsúsító italhoz keverjünk össze 3 dl vizet két evőkanál frissen facsart citromlével.

Az almaecet nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz: kálcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, szilícium, vas, aminosavak, enzimek, pektin, A- és C- vitamin, valamint béta-karotin is megtalálható benne, a citromhoz hasonlóan savas kémhatású, fogyasztása mégis lúgosítja a szervezetet, s felgyorsítja az anyagcserét, azonban egy alapszabálya van a fogyasztásának: mindig üres gyomorra igyuk.

Filléres trükk, ám mégis nagyon hatékony bizonyos zsírégető fűszereket alkalmazni a diétánkban.

Fogyasszuk rendszeresen a fahéjat, mely felpörgeti az anyagcserét, s szabályozza a vércukor szintet.

A fokhagyma segít megszabadulni a szervezetben lerakódott méreganyagoktól és zsíroktól.

A chili paprika legfontosabb hatóanyaga, a kapszaicin serkenti az anyagcserét.

A citromfű javítja az epeműködést, nyugtatja a gyomrot.

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, mely csökkenti a vércukor szintjét, továbbá gátolja az elhízást.

Az oregánó az egyik legerőteljesebb méregtelenítő hatással bíró fűszer, emellett az anyagcsere-működést is javítja.

A bors serkenti az anyagcserét és az emésztést, valamint egyes kutatások szerint a szellemi teljesítményt is fokozza.

A kapor a cukorbetegek egyik legfontosabb fűszere a vércukorszint csökkentő hatása miatt, de gyorsítja az emésztési folyamatokat, enyhíti a hasfájást, és a puffadást is csökkenti.

A kömény segíti az emésztést, puffadáscsökkentő és görcsoldó hatással rendelkezik, továbbá helyreállítja az egészséges bélflórát.

A cayenne bors csökkenti az étvágyat, illetve a vér zsírtartalmát, zsugorítja a zsírszöveteket, valamint küzd a zsírlerakódás ellen.

Bármelyik diétát és sportolási formát választjuk és alkalmazzuk nyári formánk elérése érdekében, javaslom feltétlen vessük be mellé a fent említett segítőinket. Legyünk kitartóak benne hosszútávon, a legnagyobb hibát pedig soha ne kövessük el: ne koplaljunk és ne éhezzünk!

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.